Italië gaat gebruik harddrugs gedogen

In Italië zal binnenkort het juridisch onderscheid tussen softdrugs en harddrugs komen te vervallen. Voor het bezit van handvoorraden uit beide categorieën, uitsluitend voor eigen gebruik, zal het ministerie van Volksgezondheid tabellen opstellen die de maximaal toelaatbare hoeveelheid aangeven....

Van onze correspondent Michaël Zeeman

Tot nu toe maakt de Italiaanse wet verschil tussen softdrugs en harddrugs. Dat verschil heeft vooral gevolgen voor de strafbaarheid van het bezit van verdovende middelen, voor de handel erin gelden hoe dan ook al strenge straffen. Maar in de naaste toekomst maakt het niet meer uit of de liefhebber een aantal joints bij zich heeft, een voorraadje heroïne, lsd, partydrugs of cocaïne.

De rantsoeneringstabel van het ministerie van Volksgezondheid is weliswaar nog niet gereed, maar het ziet er naar uit dat de maximaal toelaatbare hoeveelheden tien tot twintig joints, vier tot zes doses cocaïne, acht eenheden heroïne en drie of vier pilletjes zullen zijn. Wie meer drugs bij zich heeft, hangt en kan vervelende straffen tegemoet zien.

Die straffen krijgen voor de gebruiker een administratief karakter. Afhankelijk van de ernst van de overtreding kan een gebruiker zelfs bestraft worden met intrekking van het rijbewijs of het paspoort of, in geval van recidive, de verplichting zich tweemaal per week op het politiebureau te melden. Voor de handel gelden aanmerkelijk hogere straffen, variërend van zes tot twintig jaar gevangenisstraf en ontnuchterend hoge geldboetes.

Hoewel vice-premier Gianfranco Fini verklaarde dat de wet niet bedoeld is om iedereen die een joint opsteekt aan te pakken, maakt de linkse oppositie in Italië zich grote zorgen over het aanscherpen van de wetgeving. ‘Straks moet je als je een joint wilt opsteken naar Nederland afreizen’, verklaarde het radicale kamerlid Emma Bonino.

De Groenen betoogden dat het gebruik van softdrugs niets te maken heeft met crimineel gedrag. Fini echter ontkende het bestaan van ‘een recht om stoned te worden’. ‘Het valt niet te ontkennen dat wie bepaalde hoeveelheden roesmiddelen tot zich neemt’, schade veroorzaakt’, zei hij.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden