Italië doet conglomeraat gedwongen in de verkoop

In Italië is de gedeeltelijke privatisering begonnen van de staatsholding ENI, die zich bezighoudt met olie en chemie en tot voor kort ook met de illegale financiering van de politieke partijen....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

De beursgang van het ENI, met zijn waarde van vijftig miljard gulden Italiës op één na grootste staatsholding, is de regering-Dini opgedrongen. Oorspronkelijk stond het ENI onderaan de lijst van de grote privatiseringen, na de communicatieholding STET (waarde zeventien miljard gulden) en het elektriciteitsbedrijf ENEL (dertig miljard).

Tegen de verkoop van die strategische bedrijven kwam veel verzet, vooral van Nationale Alliantie, de erfgename van het neofascisme. Maar op de begroting 1995 staan inkomsten voor tien miljard gulden uit privatiseringen. Men besloot toen maar het ENI gedeeltelijk te verkopen. Dat was ook bedoeld om de markt duidelijk te maken dat het door de regering-Berlusconi opgeschorte privatiseringsproces, dat fundamenteel is voor financiële sanering, zal doorgaan.

Gisteren is de voorinschrijving geopend voor binnen- en buitenlandse beleggers. Ze kunnen minimaal duizend aandelen bestellen voor 5,25 à 6 gulden per stuk. De definitieve prijs wordt pas vastgesteld op 19 november.

De vorige privatiseringen zijn voor de kleine beleggers een koude douche geworden. Deze betroffen de grote banken Comit en Credit, de investeringsbank IMI en de verzekeringsmaatschappij INA. De aandelen van deze bedrijven zijn op de beurs van Milaan gekelderd.

Om de spaarders over de brug te helpen heeft de regering deze keer een garantie geboden. Eventuele verliezen zullen, tot een maximum van tien procent, over een jaar worden aangezuiverd door de schatkist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden