Italië debatteert over positie huwelijk

Het Italiaanse parlement beraadslaagt vandaag over een wettelijke regeling voor andere samenlevingsvormen dan het traditionele huwelijk – en de kans is niet denkbeeldig dat juist dat onderwerp tot een onverzoenlijke scheiding der geesten leidt....

De rooms-katholieke kerk is uitgesproken tegenstander van welke andere samenlevingsvorm dan het traditionele huwelijk tussen man en vrouw ook. Terwijl Italiaanse politici de afgelopen maanden op hoge toon debatteerden over wat hier ‘pacs’ heten of ‘coppie di fatto’, ‘feitelijke stellen’, liet paus Benedictus XVI geen gelegenheid passeren om in toespraken of preken een lans te breken voor de waarde van het traditionele gezin en de heilige exclusiviteit van het verbond tussen man en vrouw.

Behalve principieel is dat ook berekenend: in de regering van Prodi nemen niet alleen de uiterst linkse en radicale partijen deel, die een wettelijke regeling voor de alternatieve opvattingen van hun aanhang hoog in hun programma voeren, maar ook centrum-linkse partijen met veel belijdende katholieken onder hun aanhangers.

Minister van Justitie Clemente Mastella, geen voorstander maar wel de aangewezen auteur van een wetsontwerp, heeft daarom besloten het woord aan de kamer te geven en het onderwerp niet tot kabinetsthema te maken. Hij is van oordeel dat ieder parlementslid in deze zaak bij zijn eigen geweten te rade moet kunnen gaan en ziet bovendien in dat het zoeken naar een eenduidig kabinetsstandpunt heilloos is.

Tegelijkertijd is de druk binnen dat kabinet, vooral van de oorspronkelijk communistische en radicale groeperingen, groot om nu eindelijk eens met een regeling te komen. Over erkenning van het homohuwelijk en samenlevingsverbanden anders dan het huwelijk wordt in Italië al vele jaren gepraat.

Ook de oppositie is verdeeld. De kleine christen-democratische UDC is vanzelfsprekend tegenstander, maar in Berlusconi’s Forza Italia zijn ook verklaarde voorstanders te vinden. Berlusconi heeft daarom aangekondigd bij stemming over een tiental moties die in de kamer voorliggen geen partijdiscipline te eisen. Onder aanvoering van de vroegere Minister voor Gelijke Kansen – een soort ministerschap voor emancipatie-zaken – Stefania Prestigiacomo is er een serieuze subgroep in Forza Italia die voor erkenning zal pleiten.

Het wordt tijd dat de wetgever de maatschappelijke werkelijkheid erkent is hun redenering. Dat Minister van Justitie Mastella op een lijn zit met de leider van de UDC en vooraanstaande exponent van de oppositie Pier Ferdinando Casini wordt hem in de regeringspartijen dan ook bijzonder kwalijk genomen.

De Italiaanse president Giorgio Napolitano, van onversneden linkse signatuur, gooide gisteren olie op het vuur door te verklaren dat er in dit debat ‘rekening moet worden gehouden met de zorgen van paus Benedictus XVI en dat het kabinet naar een synthese moet zoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden