Italië brengt Bossi's droomland Padania een stapje dichterbij

Rome Voor Lega-Nordleider Umberto Bossi zijn dit hoogtijdagen. Als grote winnaar bij de regionale verkiezingen in Noord-Italië worden zijn eisen voor een onafhankelijk Padania snel ingewilligd....

Van onze correspondent Linda Otter

Het plan houdt in dat eigendommen van de staat worden overgedragen aan de regionale besturen. Vele gebouwen, terreinen en meren worden regionaal bezit. Uitgezonderd zijn alleen belangrijke infrastructurele werken als vliegvelden, wegen en grensoverschrijdende eigendommen. De Po-rivier en het Gardameer blijven bijvoorbeeld in handen van de staat.

Bossi noemt het een eerste stap naar zijn uiteindelijke doel. ‘Het federalisme is van start gegaan, we hebben onze eerste doel bereikt.’

De Lega-Nordleider heeft nooit een poging gedaan zijn afschuw van Rome en het zuiden van Italië te verbergen. Hij wil het noorden economisch losweken van het zuiden. Als de regio’s belasting innen, kunnen ze ook de salarissen bepalen, vindt hij. De ambtenaren in het noorden moeten eindelijk krijgen waar ze recht op hebben. ‘Roma ladrona (Rome is een dief), is zijn strijdkreet.

Er moet geen cent meer gaan naar de klaplopers uit het zuiden. Italië moet hervormd worden tot een federale staat: justitie moet op de schop, op scholen moet dialect worden onderwezen en de belastingen van de Noord-Italianen moeten lokaal geheven worden: ‘80 Procent van ons geld verdwijnt in Rome.’

Het rijk van Bossi heet Padania en strekt zich uit van de hoogste toppen van de Alpen tot de wateren rond Venetië. Padania heeft een eigen vlag. (‘De Italiaanse vlag gebruik ik om mijn kont mee af te vegen’, zegt Bossi). Lega Nord heeft eigen huwelijksrituelen en een heldhaftig geschiedenis, die de leiders zelf hebben verzonnen. Zo beweert Bossi dat de inwoners van Padania van de Kelten afstammen. Ieder jaar reist hij, verkleed als een Keltische druïde, naar de heilige bron van de Po om er een ampul met water te vullen.

De Noord-Italianen geloven in het droomland Padania. De meeste mensen denken niet aan een zelfstandige staat, en hebben daar ook geen vertrouwen in. Maar het neemt niet weg dat de oneliners van de voormannen over hardwerkende noordelingen en het geld verslindende zuiden het goed doen, net als de xenofobe uitspraken over vreemdelingen en de afkeer van homo’s.

Bij de regionale verkiezingen werd Lega Nord in de noordelijke regio’s de grote winnaar en streefde in Lombardije en Piemonte zelfs premier Berlusconi voorbij. Het is nu of nooit, weet Bossi. Het federalisme staat al jaren in het partijprogramma maar zijn coalitiegenoten hebben zijn plannen steeds tegengehouden. Vooral postfascist Gianfranco Fini, tweede man van Berlusconi’s Volk van Vrijheid (PDL), staat bekend als centralist.

Maar Berlusconi heeft Fini te kennen gegeven dat hij niet langer om de Lega Nord heen kan. Als Bossi dwars ligt, valt de regering. Dus proberen de rechtse leiders het federalisme zo luchtig mogelijk te verkopen. Zo beschrijft Berlusconi de plannen als een manier om belastingontduiking te bestrijden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden