Italië blijft langer in Afghanistan

Italië blijft een bijdrage leveren aan de internationale troepenmacht die in Afghanistan is gelegerd. Dat is de uitkomst van een overleg dat gisteravond in Rome plaats had....

Van onze correspondent Michaël Zeeman

Deze bijeenkomst werd belegd na enkele dagen van politieke spanning vanwege de binnen de Italiaanse regeringscoalitie omstreden deelname aan die vredesoperatie. Aan het eind van de avond liet minister-president Romano Prodi weten erin geslaagd te zijn eenheid in de politiek gevarieerde gelederen van zijn coalitie te bewerkstelligen. Over het bereikte compromis liet hij zich nog niet uit.

Vanwege de gemêleerde samenstelling van het huidige Italiaanse kabinet was ter discussie komen te staan of de Italianen hun bijdrage aan de missie in Afghanistan wel moeten vervolgen. Tijdens de verkiezingscampagne van een jaar geleden hebben de linkse en centrum-linkse partijen die Prodi achter zich verenigde uitgesproken kritiek uitgeoefend op Italiës militaire deelname aan buitenlandse missies, die sommige hunner voor koloniale oorlogen houden. In het kabinet van Prodi bleken onder meer de Groenen en de Herstichte Communisten tegenstander van de Italiaanse aanwezigheid in Afghanistan; de Italiaanse militaire bijdrage aan de wederopbouw van Irak is om die reden al afgebouwd.

Omdat de regering in de senaat slechts een geringe meerderheid heeft kan een voorstel om verlenging van andere operaties gemakkelijk sneuvelen bij verdeeldheid in de coalitie. Binnenkort moeten beide kamers van het Italiaanse parlement stemmen over herfinanciering van de buitenlandse militaire missies; die in Afghanistan maakt deel uit van dat programma.

Die onzekerheid bracht, vlak voor het weekeinde, zes in Rome gestationeerde ambassadeurs ertoe de Italiaanse regering een brief te sturen, die voor veel trammelant en nervositeit zorgde. Prodi zag zich genoodzaakt een bijzondere bijeenkomst te beleggen, waarin de betrokken leden van zijn kabinet en de politieke kopstukken van de partijen die dat steunen beraadslaagden over de Italiaanse buitenlandse politiek. Onder aanvoering van de Amerikaanse ambassadeur in Italië, Ronald Spogli, drongen de zes briefschrijvers erop aan dat Italië zijn verplichtingen in Afghanistan serieus neemt en deel blijft nemen aan de daar gelegerde troepen voor vredeshandhaving.

Aanvankelijk probeerden de Italianen daar wegwimpelend over te doen en de actie tot een particulier initiatief van Spogli te reduceren. Maar toen gisteren het Amerikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat de brief inderdaad het Amerikaanse regeringsstandpunt bevatte en die ‘een lovenswaardig initiatief’ noemde, was de boot aan. Minister van Buitenlandse Zaken Massimo d’Alema, die zich graag laat voorstaan op zijn joviale verstandhouding met zijn Amerikaanse ambtgenoot Condoleezza Rice, had aanvankelijk de ambassadeursbrief als ‘onreglementair’ bestempeld. Maar na het nieuws uit Washington moest hij inbinden.

Verleden week werd nog zichtbaar hoe fragiel Prodi’s regering is, juist waar het om het buitenlands beleid gaat. De Amerikanen verzochten om uitbreiding van hun basis nabij het Italiaanse Vicenza. Daar zijn veel van de partijen in Prodi’s kabinet tegen, maar het voorstel haalde ineens een meerderheid in beide kamers van het Italiaanse parlement en bracht zodoende het kabinet in ernstige verlegenheid. Dat dreigde met de missie in Afghanistan eveneens te gebeuren. Afwijzen van voortzetting zou Italië internationaal in moeilijkheden brengen, voetstoots ermee instemmen kan spanningen in het toch al broze kabinet veroorzaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden