Italië bergt vorig jaar gezonken schip, onderzoek naar resten honderden opvarenden

De Italiaanse marine heeft het schip geborgen dat vorig jaar met 700 migranten aan boord op de Middellandse Zee kapseisde. Het vaartuig lag op bijna 400 meter diepte op de zeebodem en werd maandag ontdekt. Dit heeft de marine woensdag bekendgemaakt.

Groep bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Beeld reuters
Groep bootvluchtelingen op de Middellandse Zee.Beeld reuters

Het wrak wordt naar Sicilië gebracht, zodat het daar door forensische deskundigen kan worden onderzocht. De onderzoekers gaan proberen om de resten van de opvarenden te identificeren. Deze worden in speciale koeleenheden bewaard.

Vlak na het ongeluk met het schip konden lang niet alle lichamen worden geborgen. Tijdens de ramp waren zo'n zevenhonderd migranten aan boord. Voor velen was de kans op overleving nihil. Honderden zaten in het laadruim dat door mensensmokkelaars op slot was gedaan. Slechts 28 mensen overleefden het ongeluk.

Nederland

Ruim een jaar na de ramp hebben de Italiaanse marine en internationale organisaties nog altijd hun handen vol aan migranten die via de Middellandse Zee naar Europa varen. Het Nederlandse fregat Zr. Ms. Van Amstel redde gisteren nog 175 vluchtelingen van boten die in problemen waren gekomen.

De Van Amstel kreeg eerst een noodoproep van een overbeladen rubberboot op 15 mijl uit de kust van Libië. Het vaartuig werd bemand door 142 mensen, waaronder zes kinderen en 21 vrouwen. De mariniers moesten na de reddingsactie 33 migranten overnemen van een boot van de organisatie Sea Watch. Alle vluchtelingen werden woensdagmorgen afgezet op het Italiaanse eiland Lampedusa.

Dagboek: met AzG op de Middelandse Zee

Verslaggeefster Carlijne Vos ging aan boord met Artsen zonder Grenzen om vluchtelingen die de overtocht wagen hulp te bieden. Ze hield een dagboek bij over wat er op de Middellandse Zee gebeurde.

Reddingsacties

Het was de vierde grote reddingsactie van het Nederlandse marineschip, dat sinds deze maand deelneemt aan de operatie Triton van het Europese grensagentschap Frontex. De mariniers bewaken de Europese grenzen en brengen de migratiestroom vanuit Noord-Afrika in kaart. In twee weken tijd werden totaal 733 mensen gered.

Volgens de Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft Italië in 2016 al meer dan 56 duizend bootvluchtelingen opgenomen. Uit eerdere cijfers bleek dat in de eerste maanden van dit jaar meer dan 1.750 vluchtelingen om het leven zijn gekomen, dertig keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden