Italianen overspoelen premier Monti met bespaartips

De Italiaanse premier Mario Monti wist dat hij een gevoelige snaar zou raken bij zijn landgenoten met zijn oproep geldverspilling te signaleren en suggesties te doen voor besparingen op overheidsuitgaven. Maar dat de Italianen zo massaal zouden reageren op zijn oproep om tips te mailen naar de regeringssite Governo.it, moet ook Monti volkomen hebben verrast.

AMSTERDAM - Ruim 100 duizend Italianen hebben sinds vorige week de verleiding niet kunnen weerstaan een berichtje te sturen waarin zij Monti c.s. haarfijn vertellen waar in deze tijden van diepe crisis in Il Belpaese geld over de balk wordt gesmeten. Zo beklaagt de ene Italiaan zich over de vele maaltijden die in openbare ziekenhuizen worden weggegooid, terwijl een andere Italiaan weer wijst op de verwarming die altijd - ook 's zomers - aanstaat in overheidskantoren.

Maar veruit de meeste ingezonden opmerkingen op Governo.it betreffen de torenhoge kosten van de Italiaanse politici. Italianen klagen steen en been over de royale salarissen van hun parlementariërs en senatoren, hun genereuze pensioenregelingen alsook hun uitgebreide pakketten aan privileges. Neem de dure auto blu, de luxe dienstauto's met chauffeur waarin volksvertegenwoordigers en andere vooraanstaande politici worden rondgereden. En waarvan Italiaanse media hebben becijferd dat er nergens ter wereld zoveel van zijn als in Italië: 1 luxe dienstauto op elke 950 inwoners.

De oplossingen van de Italianen om te besparen op deze 'geldverspilling' liegen er niet om: van het halveren van het aantal volksvertegenwoordigers tot de Onorevoli (Edelachtbaren) verplicht gebruik te laten maken van het openbaar vervoer.

Nu komt de harde toon van de Italianen over hun politici niet als een verrassing. Diverse partijen, waaronder Berlusconi's Volk van de Vrijheid, werden bij de eerder deze week gehouden lokale verkiezingen afgestraft voor hun steun aan de bezuinigingen van het zakenkabinet-Monti. Of werden, zoals de Lega Nord, electoraal gestraft voor hun betrokkenheid bij corruptieschandalen.

Veel Italianen sturen echter ook berichten met besparingssuggesties omdat ze van harte hopen dat hun tips premier Monti zullen helpen zijn beoogde 4,2 miljard euro in zeven maanden te kunnen bezuinigen. Want als Monti niet genoeg bespaart, zal hij de Italianen, die nu al zuchten onder pensioenhervormingen en belastingverhogingen, in oktober ook nog een btw-verhoging van 2 procent moeten opleggen. Maar belangrijker wellicht: de Italianen weten dat hun tips nauwgezet worden geanalyseerd door een tienkoppig team specialisten van de door Monti aangestelde 'Supercommissaris van de knip'. En die supercommisaris is niemand minder dan de bekende topmanager Enrico Bondi.

Deze maand nog moet deze Bondi, bijgenaamd 'De Herstructureringskunstenaar' omdat hij ooit de petrochemische reus Montedison en zuivelgigant Parmalat van de ondergang redde, met plannen komen waarmee eind dit jaar 2,1 miljard euro minder kan worden uitgegeven. Daarnaast wordt van alle Italiaanse ministers verwacht dat ze ook 2,1 miljard zullen bezuinigen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden