Italianen ontcijferen Etruskisch tablet

Onderzoekers van de afdeling Etruskische archeologie bij de Nationaal Onderzoeksraad van Italië in Rome zijn erin geslaagd de tekst van een beroemd Etruskisch schrijftablet, de zogenoemde Tabula Capuana, te ontcijferen, meldt het tijdschrift Science van 18 augustus....

De Tabula blijkt een religieuze kalender te zijn die ook de Etruskische gebiedsveroveringen op de Grieken beschrijft. Volgens etruskoloog Giovannangelo Camporeale van de universiteit van Florence bevestigt het tablet dat ook de Etrusken gewoon waren het jaar in tien maanden in te delen.

De oude Romeinen hanteerden eveneens een tien-maanden-kalender, gebaseerd op de maanstanden en met een lange winterperiode. Pas rond 450 voor Christus voerden ze de maanden januari en februari in.

De etruskologe Maristella Pandolfini, die aan de ontcijfering van de Tabula Capuana meewerkte, zegt dat de tekst aantoont dat de Etrusken in de vijfde eeuw voor Christus veel grotere gebieden in hun invloedssfeer brachten dan tot dusver werd aangenomen.

Over de Etruskische taal is niet veel bekend. De meeste van de ongeveer tienduizend bewaard gebleven inscripties zijn korte teksten, vaak grafschriften met steeds dezelfde inhoud. Tot dusver zijn niet meer dan tweehonderd Etruskische woorden ontcijferd.

De taal hoort niet tot de groep Indo-Europese talen. Het schrift heeft nog het meest weg van het Griekse alfabet, terwijl de Etrusken meestal van rechts naar links schreven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden