Italianen krijgen de zenuwen van 'belastingjager' Serpico

Italiaanse belastingontduikers schijnen zijn naam al met de nodige angst uit te spreken. Serpico heet hij. Vanaf 1 januari moet hij korte metten gaan maken met het exorbitante aantal 'evasori fiscali' waarmee Italië al zoveel jaren heeft te kampen.

Pastasauzen in een Italiaanse supermarkt. Beeld reuters

Serpico is geen buitengewone fiscaal agent of een superinspecteur der belastingen. En al helemaal niet de onkreukbare politieheld die Al Pacino zo magistraal speelde in de jaren zeventig. Serpico - een afkorting voor Servizi per i Contribuenti (Dienst voor Belastingplichtigen) - is een supercomputer van de Italiaanse fiscus. Of specifieker: 2.000 servers in Rome die in staat zijn razendsnel opvallende financiële ongerijmdheden te registreren.

Een druk op de knop is voldoende
Het enige wat Serpico nodig heeft is een codice fiscale, het Italiaanse sofinummer. Een druk op de knop is vervolgens voldoende om bankrekeningen, beleggingsportefeuilles, onroerend goed, verzekeringspolissen, sportauto's en jachten aan elkaar te koppelen. Maar vooral die opmerkelijke inkomensprofielen aan het licht te brengen waar de Italiaanse zakenkrant Il Sole 24 Ore regelmatig zo smakelijk over weet te berichten.

Neem de 17.724 luxe jachten die eigendom zijn van Italianen die bij de fiscus een jaarinkomen hebben opgegeven van 20 duizend euro of minder. Of de 181.171 dure sportauto's die eigendom blijken te zijn van Italianen met naar eigen zeggen een inkomen tussen de 20 duizend en 50 duizend euro.

Voor 120 miljard tillen
Een en ander heeft ertoe geleid dat de Italiaanse belastingontduikers de schatkist jaarlijks voor zo'n 120 miljard euro tillen. Het Italiaanse bureau voor de statistiek heeft zelfs berekend dat dit bedrag wel eens tussen de 255 miljard en 275 miljard euro zou kunnen liggen.

Serpico laat geen ruimte voor twijfel. Vooral nu zijn bevoegdheden per 1 januari worden uitgebreid. Want wat weinig Italianen wellicht weten is dat Serpico al vanaf 2006 jaagt op belastingontduikers, met tot nu toe bescheiden succes.

Maar de supercomputer krijgt nu haast vrij spel. Door het reddingsplan van de nieuwe premier Mario Monti wordt het Italiaanse bankgeheim opgeheven en mag Serpico voortaan alle financiële transacties van boven de 1.000 euro controleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden