Italianen hebben eindelijk vurig verlangde WK-titel

Twee jaar geleden maakte Lorenzo Lauria in het laatste spel van de WK-finale een kapitale blunder die Italië de titel kostte....

Vorige week kwam in Estoril de revanche. Na een aanvankelijkeachterstand in de WK-finale tegen de VS kwam Italië sterk terugen sleepte eindelijk de zo vurig verlangde titel in de wacht.

Met de ervaren Lauria (een vijftiger), Bocchi en Duboin(veertigers) en Versace, Fantoni en Nunes (midden dertig ensmaakmakers van het afgelopen WK) beschikken de Italianen overeen ploeg die nog lang zal domineren. Het betekent dat er voorTeam Oranje, dat teleurstelde bij het WK, nog veel werk is,waarbij de jeugd beslist een kans verdient.

Toch had Nederland in Estoril ook goede momenten. Tijdens degewonnen partij tegen de Verenigde Staten zat Louk Verhees indiagram 1 op zijn post.

Zie diagram 1

Jansma-Verhees boden voortreffelijk: 2SA gaf overwaarde aan.3 vroeg om meer informatie. 3SA: 5-3-3-2verdeling. Met 4 informeerde noord naar het aantal azen vanzuid. 4 gaf vier azen aan (troef heer, in dit geval H teltook als aas). Noord kon dertien slagen tellen: vijf in schoppen,vier in harten, twee in ruiten, A en een ruitenintroever innoord.

Het bieden was nog niet afgelopen. Oost kwam op de proppen meteen doublet. Met dit zogeheten Lightner-doublet vroeg west om eenongebruikelijke uitkomst, meestal met het oog op een introever.Noord, Verhees, besefte dat die introever in klaveren zat en wistdaardoor dat H goedgeplaatst was. Zijn winnende envoortreffelijke conclusie: 7SA is met de snit op H ookgemaakt.

De Italiaan Bocchi produceerde in dit spel een handig gambiet.

De Amerikaanse noord meende dertien slagen te kunnen tellen;ook met H in oost wat deze met het doublet op 5 voorwendde.Het gambiet van de Italiaanse oost, die de renonce niet metLightner-doublet hoefde te verraden, slaagde. Na een klaverenuitkomst zag de leider dat oost de eerste slag troefde voor ééndown.

De Italianen spelen fabelachtig goed. In diagram 2 leek ertoch een kink in de kabel te komen.

Zie diagram 2

Het 1-antwoord gaf een ruitenkleur aan; 3 een sterkehand met een vierkaart ruiten. De verhoging naar 5 is op zijnzachtst gezegd optimistisch. West zal zijn kaarten wel een keerin ongeloof hebben omgekeerd.

West kwam tegen 5-gedoubleerd uit met de singleton ruitenen maakte in de loop van het spel A en vier troefslagen voordrie down en +500. Groot verlies voor Italië?

De Italiaanse west hield zich lang gedeisd, maar vond het na1SA toch tijd met een doublet het bieden aan de gang te houden.Oost bood rustig 2.

Wat zuid met het doublet op 2 precies bedoelde, is vaag.Wat wel duidelijk was dat de leider in 2 gedoubleerdgemakkelijk en heel snel tien slagen maakte voor +1070.

Voor de zoveelste keer had het engeltje op de Italiaanseschouders ervoor gezorgd dat dreigend verlies werd omgewisseldin plus +570 ofwel 11 imps.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden