Italianen genoodzaakt olijfolie te importeren uit Tunesië na mislukte oogst

De met olijfolie overgoten bruschetta kan van de menukaart, en zeg maar dag tegen de Toscaanse ribollita-soep. De Italiaanse olijvenoogst is dit jaar dermate beroerd, dat de consequenties voor iedereen voelbaar zijn. 'Er zit niets anders op dan onze keuken te veranderen', schrijft de Italiaanse kwaliteitskrant La Repubblica dramatisch. 'Of eigenlijk, onze hele levensstijl.'

Flessen olijfolie in een winkel.Beeld anp

Gemiddeld twaalf liter olijfolie neemt iedere Italianen jaarlijks tot zich. Maar nu er bijna 40 procent minder olijfolie is geperst, wordt dat een kostbare aangelegenheid. Sommige Toscaanse boeren verloren deze zomer 90 procent van hun oogst. Eerst droogden de bloemen uit in de hete maand juni. Daarna volgde een zomer met amper zon en veel regen. Ideaal voor de larven van de olijfvlieg, die zich voeden met de groene vruchten in de zilverachtige bomen je overal in Italië ziet. Een ramp voor de olijfoliebranche, normaal goed voor 2 miljard euro per jaar.

De prijs van een fles met 750 centiliter 'extra vergine' zal dit jaar zeker oplopen tot 11 of 12 euro, aldus een groot onderzoek naar de rampzalige oogst. Vanwege het olijfolietekort zal bovendien olie uit andere landen moeten worden geïmporteerd. Landbouwgigant Coldiretti voorspelt dat twee van de drie flessen olijfolie die dit jaar in Italië worden gevuld, olie zullen bevatten uit landen als Spanje, Griekenland en Tunesië. Door die te mengen met de eigen olie, kunnen boeren de verkoop nog een beetje opkrikken.

Namaak-olie

Maar de kans op gesjoemel is groot. Nu al wordt goedkope olijfolie uit Noord-Afrika in Italië voorzien van etiketten met een rustiek Toscaans landschap en over de rest van de wereld verkocht als Italiaanse olijfolie. Ook worden goedjes toegevoegd aan goedkopere oliën om de smaak en kleur van olijfolie na te bootsten. De oliehandelaren kunnen bij de wanhopige boeren aankloppen met hun dealtjes, en zo meer troep over de markt verspreiden, zegt de leider van een grootschalig onderzoek naar olijfolievervalsing, Amedeo De Franceschi. 'Goed etiketten lezen', raadt hij de consument aan.

Soms blijkt uit de kleine lettertjes achter op de fles al dat de olijfolie een stuk minder Italiaans is dan de voorkant suggereert. Vanaf 2015 gelden nog strengere regels voor de etiketten. Italiaanse media geven de Italianen intussen een checklist mee voor hun zoektocht naar een fles olijfolie dit jaar. Nooit in blik kopen, bijvoorbeeld, want dan kun je de kleur niet zien. En goed proeven. En moeten ze dan toch hun eetpatroon aanpassen, dan is er toch een meevaller: er zijn dit jaar meer truffels en ze zijn goedkoper.

De olijfoogst is dit jaar dermate beroerd.Beeld anp
Verschillende soorten olijfolie.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden