Italianen gaan al in april naar stembus

De Italianen mogen op 9 april een nieuw parlement kiezen, een maand vroeger dan tot dusverre werd aangenomen. Dat heeft minister-president Silvio Berlusconi woensdag bekendgemaakt....

Tegelijkertijd wees hij het voorstel af van zijn uitdager, Romano Prodi,om van die dag 'election day' te maken en in een moeite door niet alleenvoor het parlement te gaan stemmen, maar ook voor regionale, provincialeen gemeentelijke bestuurslichamen. De plaatselijke verkiezingen zullenergens in mei plaatsvinden.

Dat was formeel ook de periode voor de Italiaanse kamerverkiezingen;het mandaat van de huidige regering eindigt op 13 mei. President CarloAzeglio Ciampi heeft er echter bij Berlusconi op aangedrongen die datum tevervroegen en het zo mogelijk te maken dat het land nog voor het zomerreceseen nieuwe regering heeft.

Berlusconi verzette zich tegen het idee van één dag voor verkiezingenop alle niveaus, ook al beweerde Prodi dat er dan 150 miljoen euro aanorganisatie- en campagnekosten bespaard zouden kunnen worden. Berlusconizei de kamerverkiezingen te belangrijk te vinden 'om twee verschillendecampagnes met elkaar te vermengen: te veel lokale kandidaten zouden voorverwarring kunnen zorgen'.

De minister-president liet zich gisteren opnieuw smalend uit over hetsucces van de voorverkiezingen die de linkse politieke partijen zondaghielden en waarin ruim vier miljoen Italianen Prodi als hun beoogd premieraanwezen. 'Vier miljoen?', vroeg Berlusconi zich hardop af, 'wie heeft datgecontroleerd? Mij leek het meer een manifestatie dan een verkiezing.'

De grote opkomst en het royale mandaat dat aan Prodi werd verstrekt,heeft de stemming er bij de gewoonlijk door stammenstrijd verdeeldepartijen van de linkse oppositie goed in weten te brengen. Twee grotegroeperingen binnen het blok, de Margherita van Francesco Rutelli en deDemocratici di Sinistra van Piero Fassino, hebben verklaard niet alleenbinnen de lijstverbinding van Prodi's Unione te zullen opereren, maar zelfsmet één lijst de kamerverkiezingen te zullen ingaan.

De Unione bestaat uit een samenwerking van zeven linkse partijen, maarin beginsel willen die allemaal hun eigen identiteit en zichtbaarheidhandhaven binnen de eenheid. Het is ook ondenkbaar dat bijvoorbeeld deRifondazione Communista, die wel meedoet met Prodi's Unione, daar helemaalin zou opgaan. Daarvoor zijn de principiële meningsverschillen met deandere partijen te groot en lopen de onderscheiden tradities te ver uiteen.

Optimisten dromen sedert zondag hardop over het opnieuw ontstaan vaneen brede sociaal-democratische volkspartij in Italië, meer dan eendecennium nadat die ten onder is gegaan in byzantinisme en corruptie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.