Italianen bang voor besmette migranten

Dagelijks komen honderden vluchtelingen vanuit Afrika op de Italiaanse kust af. Ze hebben dagenlang tegen elkaar aan gedrukt gezeten op overvolle boten en reizen daarna misschien wel dwars door Italië naar een land elders in Europa. Wat te doen als er een ebolapatiënt van boord gaat?

De Italianen maken er zich al maanden zorgen over. 'Mondkapje op, anders krijg je ebola' Beeld null
De Italianen maken er zich al maanden zorgen over. 'Mondkapje op, anders krijg je ebola'

De Italianen maken er zich al maanden zorgen over. 'Mondkapje op, anders krijg je ebola', waarschuwde een politieman dit voorjaar toen in de haven van de Siciliaanse plaats Augusta een boot vol vluchtelingen aanmeerde. Xenofobische politici gebruiken de agressieve ziekte als extra argument om de Italiaanse zoek- en reddingsoperatie Mare Nostrum stop te zetten. Illegale migranten die toch aankomen, moeten volgens de Lega Nord-partij onmiddellijk in quarantaine.


Ook volgens het Italiaanse instituut voor ontstekingsziekten en tropische ziekten SIMIT loopt de regio Sicilië risico op ebolabesmetting vanwege de boten vol migranten die er aanmeren.

Volgens de Italiaanse regering is de kans op ebola in Italië klein. 'De duur van de reis maakt het extreem onwaarschijnlijk dat bootmigranten de ziekte meebrengen', suste minister van Gezondheid Beatrice Lorenzin onlangs. Een migrerende patiënt uit een land met ebola zou al overlijden voor hij in Libië kan aankomen om de boot te nemen. De meeste bootmigranten komen niet uit ebolagebieden. Hun route gaat evenmin door landen met ebola.


Of er niet toch een geval opduikt, wordt streng gecontroleerd zei Lorenzin deze week: 'aan boord en aan land, nog voor de migranten zich kunnen mengen met anderen in het opvangcentrum'. Het is niet zeker of de uitgebreide medische controles kunnen worden voortgezet onder de nieuwe begroting. 'Ik heb extra fondsen gevraagd voor controles in de havens en op vliegvelden', zei Lorenzin, die waarschuwde tegen te veel bezuinigen.


Donderdag werd bekend dat een Italiaanse arts is opgenomen omdat hij in Sierra Leone het afscheidsfeest bezocht van een collega die een dag later ebola kreeg. Hij heeft nog geen ziektesymptomen ontwikkeld.


Tot nog toe bleken ebolaverdenkingen in Italië loos alarm. Paniek is er al wel. Kranten bereiden burgers vast voor op de omgang met ebola en doen alsof ze ebolasymptomen hebben om undercover te controleren hoe de medische instituten te werk gaan. Twee vrijwilligers die deze week terugreisden uit Congo klaagden tegen een plaatselijke krant dat ze tijdens hun reis met overstap in Parijs geen enkele keer zijn gecontroleerd of ondervraagd. De minister heeft aangekondigd de controles op de luchthavens op te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden