‘Italiaanse wacht lot Van Gogh’

Italiaans parlementslid Santanchè, dat zich uitspreekt tegen radicale islam, wordt bedreigd...

Het Italiaanse parlementslid Daniela Santanchè heeft een anonieme dreigbrief ontvangen waarin expliciet wordt verwezen naar het lot van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali. Dinsdagavond trof Santanchè, die afgevaardigde is voor de Nationale Alliantie, een envelop in haar postvakje in het parlementsgebouw, waarin een brief in het Arabisch en een in het Engels zaten, gehecht aan foto’s van de Nederlanders. Op de foto’s stond ‘Dit is het uur van mijn bevrijding’ en ‘Jouw uur heeft geslagen’ geschreven.

Santanchè geniet in Italië enige bekendheid vanwege haar ferme optreden tegen islamitisch fundamentalisme. Zij schreef een boek over het lot van vrouwen in de islam en hield openlijk pleidooien waarin zij betoogde dat de Koran niet dwingend voorschrijft dat vrouwen gesluierd door het leven moeten gaan. Sinds haar uitspraken verleden najaar, staat zij onder politiebewaking.

Het lijkt erop dat vooral Santanchè’s opvatting over de sluiers de anonieme briefschrijver dwars zit. De Arabische brief betoogt dat het zondig is islamitische vrouwen de vrijheid te gunnen geen sluier te dragen en ze toe te staan in alle sectoren te werken. ‘Wat is daar het gevolg van geweest? Ze zijn op de ellendigste niveaus van ontreddering en prostitutie geëindigd’, aldus de briefschrijver. ‘De moderne vrouw, zoals u die ziet, is een instrument in de handen van geperverteerden.’

Santanchè stapte met haar uit Groot-Brittannië afkomstige post naar Magdi Allam, de van oorsprong Egyptische Italiaan die waarschuwt voor de gevaren die Europa bedreigen uit kringen van fundamentalistische moslims.

Allam publiceerde het nieuws gisteren in de Italiaanse krant Corriere della Sera in een beschouwing over bedreigingen aan het adres van Italianen die kritiek hebben op de islam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden