'Italiaanse test darmen zinloos'

De Italiaanse poeptest die gebruikt gaat worden voor het Nederlandse bevolkingsonderzoek naar darmkanker, is volgens de Gezondheidsraad niet bewezen werkzaam. Dat is een tegenvaller voor minister Schippers, want de eerste pilotstudie zou dit voorjaar al beginnen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER ANNEKE STOFFELEN

AMSTERDAM - Volgens de Gezondheidsraad zijn er nu twee mogelijkheden: er wordt alsnog klinisch validatieonderzoek verricht naar de Italiaanse testbuis, of het ministerie koopt de test van een andere fabrikant in. Dat laatste is eigenlijk geen optie, want er is al een contract voor drie jaar gesloten met de Italiaanse producent Sentinel.

Voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker krijgen op termijn vier miljoen Nederlanders tussen de 55 en 75 elke twee jaar het verzoek een monster van hun ontlasting op te sturen aan een laboratorium. Onlangs is er een aanbestedingsprocedure geweest om een leverancier te kiezen voor de miljoenen plastic buisjes die daarvoor nodig zijn.

Tot verbazing van veel darmspecialisten koos het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet voor OC Sensor, een testbuis waarmee in wetenschappelijk onderzoek al veel ervaring is opgedaan. In plaats daarvan werd de miljoenenopdracht gegund aan de Italiaanse fabrikant van de testbuis FOB Gold.

Critici spraken eerder in de Volkskrant van een 'Fyra-test', omdat onvoldoende is aangetoond dat de FOB Gold doet wat hij moet doen. In de buisjes zit een testvloeistof die reageert op hemoglobine (een bestanddeel van bloed) in de ontlasting. Dat kan duiden op de aanwezigheid van tumoren. Als de testbuis niet gevoelig genoeg reageert, worden mogelijk te weinig beginnende tumoren opgemerkt in het bevolkingsonderzoek.

De Gezondheidsraad bevestigt in zijn advies aan minister Schippers (Volksgezondheid) de eerdere kritiek op de keuze voor de Italiaanse testbuis. 'Het probleem is dat deze test onvoldoende klinisch is gevalideerd en dat we dus niet zeker weten dat hij goed werkt', zegt Leo van Rossum, epidemioloog bij de Gezondheidsraad. Om de test alsnog te valideren is volgens Van Rossum onderzoek onder duizenden personen nodig. Het zou kunnen betekenen dat deelnemers aan het bevolkingsonderzoek voorlopig wordt gevraagd twee testbuizen met ontlasting in te leveren, één buis van elke fabrikant.

Het RIVM wil nu niet reageren op het advies van de Gezondheidsraad. 'Het woord is aan de minister.' Een woordvoerster van Schippers zegt dat de minister het advies zal 'meenemen in haar besluit'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden