Italiaanse rente daalt licht door aantreden Mario Monti

De rente op 10-jarige Italiaanse staatsobligaties is vanochtend licht gedaald. De aanstelling van Mario Monti als formateur van een nieuwe Italiaanse regering lijkt de markten enigszins te hebben gekalmeerd.

ANP/Redactie
Mario Monti gisteren tijdens een persconferentie. Beeld getty
Mario Monti gisteren tijdens een persconferentie.Beeld getty

Het rendement op de 10-jarige schulden van Italië zakte tot 6,42 procent, tegen 6,5 procent op vrijdag. Daarmee ligt de rente aanzienlijk lager dan de piek van 7,5 procent die vorige week werd bereikt.

Daarmee is de rente nu weer een stuk verwijderd van de gevarenzone. Een rente van 7 procent geldt vooral als een psychologisch gevaarlijke grens. Bij een zo hoge rente blijft de staatsschuld oplopen, ook al worden alle voorgestelde bezuinigingen uitgevoerd. Ook speelt mee dat Portugal en Ierland een beroep moesten doen op het Europees Noodfonds toen hun rente tot 7 procent was gestegen.

Monti zal gaan proberen een regering samen te stellen van technocraten; specialisten die zich niet verbonden hebben aan een politieke partij.

Inmiddels heeft Italië 3 miljard euro aan vijfjarige leningen opgehaald tegen een rente van 6,29 procent. Een maand geleden moest voor een soortgelijke lening nog 5,32 procent worden betaald.

Frankrijk
De rente op vergelijkbare Franse leningen daalde van 3,4 procent op vrijdag tot 3,3 procent. Doordat de Duitse rente ook licht daalde, bleef het verschil in het rendement op 10-jarige Franse obligaties en Duitse obligaties echter circa 1,5 procentpunt. De rente op Spaanse obligaties stabiliseerde rond 5,9 procent. Dat is nog altijd het hoogste niveau sinds de Europese Centrale Bank (ECB) begin augustus besloot in te grijpen door obligaties van Italië en Spanje op te kopen.

Uit cijfers van de ECB bleek verder dat Europese banken afgelopen weekeinde aanzienlijk minder geld bij de centrale bank stalden dan een week eerder. De kortlopende deposito's bedroegen 144,7 miljard euro. Dat was slechts de helft van het bedrag dat een week eerder bij de ECB werd ondergebracht. De deposito's van vrijdag waren wel groter dan in de 3 voorgaande dagen.

De deposito's bij de ECB liepen de afgelopen tijd stevig op, omdat banken hun geld liever bij de centrale bank onderbrachten dan het tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden