Italiaanse regering gevallen

In Italië heeft premier Prodi het ontslag van zijn centrumlinkse regering aangeboden aan president Giorgio Napolitano. De president heeft het ontslag aanvaard...

AFP en AP

Medewerkers van de premier zeiden dat er snel politieke beraadslagingen zouden beginnen en sloten niet uit dat president Napolitano Prodi zal vragen een nieuwe regering te vormen. Napolitano's bureau liet weten dat het beraad over de vraag wie voldoende steun heeft om een nieuwe regering te vormen donderdag zal beginnen. Napolitano heeft Prodi's regering gevraagd aan te blijven om de lopende zaken af te handelen.

Eerder woensdag leed de regering een nederlaag bij een stemming in de Senaat over een voorstel om de Italiaanse troepen in Afghanistan te houden. Het voorstel was afkomstig van minister van Buitenlandse Zaken Massimo d'Alema, die eerder al dreigde dat de regering zou aftreden als het plan zou worden afgewezen.

De centrumlinkse regering van Prodi moest 160 senatoren achter het voorstel zien te krijgen. Uiteindelijk kreeg het 158 stemmen voor en 136 tegen, maar doordat een groot aantal senatoren zich van stemming onthield - wat wordt geteld als stem tegen - verloor de regering de stemming. De oppositie riep meteen om het aftreden van de regering.

Italië heeft 1.800 militairen in Afghanistan, die daar door de toenmalige premier Silvio Berlusconi naartoe werden gestuurd. De huidige regering heeft besloten de troepen voorlopig te laten blijven, maar de communisten, die deel uitmaken van de coalitie, verzetten zich daartegen.

De regering van Prodi, een samenraapsel van uiteenlopende partijen van christen-democraten tot communisten, lijdt sinds haar aantreden in mei onder haar onderlinge verdeeldheid. De coalitie heeft een flinterdunne meerderheid in de Senaat, wat de stabiliteit van de regering niet ten goede komt.

Aanhangers van de partij Forza Italia van oud-premier Berlusconi roepen leuzen en zwaaien met spandoeken bij het kantoor van premier Prodi. Die is met zijn hele regering opgestapt nadat een cruciale parlementsstemming over de militaire missie in Afghanistan werd verloren in de Senaat. (AP) Beeld
Aanhangers van de partij Forza Italia van oud-premier Berlusconi roepen leuzen en zwaaien met spandoeken bij het kantoor van premier Prodi. Die is met zijn hele regering opgestapt nadat een cruciale parlementsstemming over de militaire missie in Afghanistan werd verloren in de Senaat. (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden