NIEUWS

Italiaanse premier Conte kondigt ontslag aan

De Italiaanse premier Conte dient dinsdag zijn ontslag in, melden bronnen rondom de regering maandagavond aan Italiaanse media.

Rosa van Gool
De Italiaanse premier Giuseppe Conte. Beeld REUTERS
De Italiaanse premier Giuseppe Conte.Beeld REUTERS

Het rommelt al een tijdje in Rome, waar de kleine coalitiepartij Italia Viva van Matteo Renzi zich twee weken geleden terugtrok en zo het kabinet in een politieke crisis stortte. De premier overleefde vorige week nog een hachelijke vertrouwensstemming in de senaat, maar haalde geen absolute meerderheid.

Die heeft hij wel nodig om effectief te kunnen regeren, dus Conte zocht de afgelopen dagen hard naar steun van individuele senatoren, maar vond die niet. Het zag er steeds meer naar uit dat hij woensdag, als er over een omstreden wetsvoorstel wordt gestemd, meteen door het ijs zou zakken.

Daarom roept de premier dinsdagochtend zijn ministers bij elkaar en dient hij daarna zijn ontslag in bij de president. Dat betekent niet per se het einde van het premierschap voor Conte, want naar verwachting zal hij een derde kabinet willen vormen.

Matteo Renzi

Die optie heeft ook de voorkeur van de overgebleven regeringspartijen, de Vijfsterrenbeweging en de Partito Democratico, al is het nog onduidelijk hoe er dan wel een meerderheid gehaald zal worden. Eerder stond Conte al aan het hoofd van een kabinet met de Lega van Matteo Salvini. Toen dat in de zomer van 2019 uit elkaar viel, was Matteo Renzi de redder in nood.

Mogelijk zal Renzi dat ook nu weer zijn. Want hoewel hij de aanstichter van de problemen was, is het niet uitgesloten dat hij uiteindelijk toch meewerkt aan een nieuwe coalitie. Het alternatief, nieuwe verkiezingen, is ook voor Renzi hoogst onaantrekkelijk, aangezien de kans bestaat dat zijn splinterpartij de kiesdrempel niet eens haalt. Voor een nieuwe samenwerking zijn wel eerst herstelwerkzaamheden aan het beschadigde vertrouwen tussen de achtergebleven regeringspartijen en het opgestapte Italia Viva nodig.

De rechtse oppositiepartijen van Matteo Salvini (Lega) en Giorgia Meloni (Fratelli d’Italia) willen juist niets liever dan naar de stembus. Ook Silvio Berlusconi (Forza Italia) ziet nieuwe verkiezingen als een reële optie, al houdt hij de deur ook open voor ‘een nieuwe regering die de eenheid van het land op een moment van nood vertegenwoordigt’.

Aanleiding voor de crisis was onenigheid over de Italiaanse plannen voor het Europese herstelfonds. Italië voelt nu de druk vanuit de EU, die maar weinig begrip op kan brengen voor een politieke impasse op dit zeer ongelegen moment.

Ursula von der Leyen, Angela Merkel en andere Europese leiders slaakten naar verluidt dan ook een zucht van opluchting toen de premier de vertrouwensstemming vorige week overleefde. Daarop doopten Italiaanse media Contes koortsachtige zoektocht van de afgelopen dagen zelfs om tot de jacht op een ‘Ursula-meerderheid’. Nu hij die niet gevonden heeft, liggen alle opties weer open.

Lees terug:

De regering van Giuseppe Conte overleefde vorige week dinsdagavond de vertrouwensstemming in de senaat en kon door als minderheidskabinet.

De coalitiepartij Italia Viva trok zich 13 januari terug uit de Italiaanse regering, die daarmee haar meerderheid verloor. De crisis hing al weken in de lucht, sinds partijleider en oud-premier Matteo Renzi eind december felle kritiek uitte op de plannen van de regering voor het gebruik van de Next Generation-gelden van de EU.

Matteo Renzi heeft de Italiaanse coalitie opgeblazen, op het slechtst denkbare moment. Waarom, hoe nu verder, en nog drie vragen over de Italiaanse regeringscrisis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden