Italiaanse premier afgetreden

ROME (ANP) - De Italiaanse premier Romano Prodi is woensdagavond afgetreden. Hij bood nadat zijn regeringscoalitie een stemming in de Senaat had verloren, zijn ontslag aan bij president Giorgio Napolitano.

De Italiaanse deelname aan de NAVO-troepenmacht in Afghanistan vormde een fel omstreden onderdeel van het beleid waarover werd gestemd. President Napolitano heeft Prodi's ontslagaanvraag in overweging genomen. Dat berichtte het Italiaanse persbureau ANSA. Prodi leidde de centrumlinkse regering sinds mei vorig jaar. Het was de zestigste regering in Italië in zestig jaar tijd.

Prodi's lijstverbinding L'Unione, waarvan de partijenbond L'Ulivo de belangrijkste groepering vormt, heeft nog steeds een meerderheid in het lagerhuis van het parlement. Maar de regering was in de Senaat zwak en eerder ook al aangewezen op de stemmen van ex-presidenten die voor het leven senator zijn.

Mogelijkheden

Napolitano gaat donderdagmorgen gesprekken voeren met politici om te zien wat de mogelijkheden zijn. Belangrijke componenten van het centrumlinkse allegaartje waar de Italiaanse regering op steunt, hebben onmiddellijk laten weten dat ze door willen gaan met Prodi als premier. Dan zou het kabinet-Prodi III van de grond komen, want de Italiaanse en lange tijd Europese politicus heeft nu twee regeringen geleid.

De regering verloor in de Senaat een stemming over het buitenlandse beleid. Een van de meest omstreden onderdelen in het beleid is de Italiaanse militaire deelname aan de stabilisatiemacht in Afghanistan, die door de NAVO wordt geleid. In de linkervleugel van Prodi's gevarieerde aanhang is er veel weerstand tegen de missie in Afghanistan. D'Alema heeft met verve geijverd voor de Italiaanse deelname.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden