Italiaanse politica: ouders die kind veganistisch opvoeden, verdienen celstraf

Ouders en opvoeders in Italië die hun kind enkel plantaardig laten eten, lopen in de toekomst wellicht de kans om voor maximaal vier jaar achter de tralies te belanden. Dit wetsvoorstel heeft parlementariër Elvira Savino in het Italiaanse Lagerhuis ingediend.

Een activiste promoot een veganistische levensstijl.Beeld afp

Savino, politica van de conservatieve partij Italia Forza, wil ouders wettelijk strafbaar stellen voor het voeden van hun kinderen met 'een dieet dat verstoken is van elementen die essentieel zijn voor een gezonde en evenwichtige groei.'

De parlementariër verklaarde geen moeite te hebben met veganisme zolang het volgen van een plantaardig dieet een vrije keuze van een volwassene is. 'Maar ik vind het absurd dat ouders wordt toegestaan om hun wil op een bijna fanatieke, religieuze manier aan hun kinderen op te leggen, vaak zonder de juiste wetenschappelijke kennis of medische consultatie', zo verklaarde ze.

Als het aan Savino ligt, gaan ouders die hun kind veganistisch opvoeden een jaar de gevangenis in. Deze celstraf kan oplopen tot vier jaar wanneer hun kinderen permanente gezondheidsproblemen oplopen, en maximaal zeven jaar wanneer zij door een veganistisch dieet komen te overlijden. De celstraffen hebben betrekking op kinderen onder de 16 jaar. Savino pleit ervoor dat wanneer kinderen jonger dan drie betrokken zijn, de periode in detentie met een jaar wordt verlengd. Kinderartsen zouden ouders die hun kind veganistisch opvoeden direct bij de politie moeten aangeven.

Lees ook

Hoe is het om een maand geen dierlijke producten te eten? Redacteur Nell Westerlaken probeerde het uit (+).

Elvira Savino.Beeld Reuters

Groeiproblemen

Het voorstel van de politica komt niet uit de lucht vallen. In Italië is ophef ontstaan na enkele incidenten waarbij kinderen gezondheidsproblemen opliepen door een veganistisch dieet. Zo werd vorige maand in Milaan een 1-jarige jongen opgenomen in het ziekenhuis bij wie dokters het gewicht van een drie maanden oude baby constateerden. Vorig jaar stelde de Italiaanse rechtbank een man in het gelijk die een rechtszaak had aangespannen tegen zijn ex-vrouw omdat zij hun zoon van 12 veganistisch opvoedde en deze hierdoor groeiproblemen ondervond.

Een parlementaire commissie zal eerst het wetsvoorstel van Savino bespreken alvorens het Lagerhuis zich erover buigt. Naar alle waarschijnlijkheid gebeurt dat nog dit jaar.

Tom Watkins

In Nederland ontstond in 2012 ophef over een veganistische opvoeding naar aanleiding van de documentaire Rauwer. Hierin was de toen 15-jarige Tom Watkins te zien die van zijn moeder al tien jaar alleen maar rauw, veganistisch voedsel kreeg en volgens zijn kinderarts hierdoor een groeiachterstand zou oplopen.

Tom ging ten tijde van de documentaire al twee jaar niet meer naar school, omdat dit onmogelijk te combineren was met volledig rauw eten en hij door zijn medeleerlingen werd gepest vanwege zijn dieet. Bureau Jeugdzorg wilde de jongen uit huis plaatsen, maar na bemiddeling door de Kinderombudsman mocht hij uiteindelijk toch weer bij zijn moeder wonen.

Tom Watkins: het groentekind

Hoe is het nu met Tom Watkins? Verslaggever Margriet Oostveen zocht Tom, achttien jaar en behoorlijk wat koppen groter, vorig jaar op in Amsterdam (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden