Italiaanse partijen eisen nieuwe stembiljetten

Wekenlang verliep de verkiezingscampagne in Italië opmerkelijk decent. Een enkele commentator nam zelfs de kwalificatie ‘saai’ in de mond – een term die in relatie tot de Italiaanse politiek niet dagelijks wordt gebezigd....

Tot gisteren bestond serieus de kans dat de verkiezingen van aanstaande zondag en maandag moesten worden uitgesteld, om tijd en ruimte te geven aan het christen-democratische partijtje van Giuseppe Pizza. Zijn Democrazia Cristiana, dat vanwege verondersteld na-apen van andere christelijke partijen was uitgesloten van verkiezingsdeelname maar vorige week te horen kreeg dat het toch mocht meedoen, stond niet vermeld op het stemformulier. Bovendien was de tijd te kort om, zoals de rest, dertig dagen campagne te voeren. Uitstel leek wettelijk gezien onafwendbaar. ‘Een drama voor het land’, aldus kandidaat-premier Silvio Berlusconi.

Maandag sprak Pizza het verlossende woord: ‘om de democratie niet te hinderen’ ziet hij nu zelf af van verkiezingsdeelname. Daarmee zouden de verkiezingen zijn veiliggesteld, ware het niet dat de stemformulieren sowieso moeten worden vervangen. Dat vinden althans de twee grootste partijen in Italië: de Democratische Partij (PD) van Walter Veltroni en het Volk van de Vrijheid (PdL) van Berlusconi.

Het stembiljet zou misleidend zijn. Bevriende politieke partijen als Berlusconi’s PdL en de Lega Nord van Umberto Bossi zouden te dicht tegen elkaar staan afgebeeld. Daardoor zouden kiezers mogelijk denken dat zij een kruis door beide partijlogo’s moeten zetten, wat hun stem onherroepelijk ongeldig zou maken. Berlusconi ziet er opzet in van ‘de communisten’ die hem pootje zouden willen lichten, hoewel de DP met hetzelfde euvel kampt.

Umberto Bossi van de Lega Nord heeft zelfs gedreigd dat zijn aanhang ‘de geweren aanlegt’ indien de biljetten niet worden herdrukt. Walter Veltroni reageerde onthutst: ‘ In wat voor land leven wij?’ Berlusconi reageerde sussend: ‘Ach, jullie weten toch hoe hij is.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.