Italiaanse musea doneren opbrengst aan restauratiewerk aardbeving

Alle entree-opbrengsten van Italiaanse musea en archeologische bezienswaardigheden zijn vandaag bestemd voor de restauratie van gebouwen die door de aardbeving zijn beschadigd.

Redactie
null Beeld afp
Beeld afp

Het Italiaanse ministerie van Cultuur maakte het initiatief afgelopen week bekend. Bij de aardbeving in midden-Italië woensdag kwamen zeker 290 mensen om. De ramp richtte een enorme verwoesting aan in het gebied rond het stadje Amatrice. De aardbeving heeft zeker zestien niet-Italianen het leven gekost. Naar verwachting zal het dodental nog verder oplopen, ook onder de buitenlanders.

In de rest van Italië zijn honderden solidariteitsacties op poten gezet. Er worden inzamelingsacties gehouden voor kleding en huisraad. Hotels, bed and breakfasts en mensen met vakantiewoningen openen massaal hun deuren voor slachtoffers, en ook wordt in vrijwel elke stad bloed gegeven. Bovendien wordt er moedermelk gedoneerd voor vrouwen die door verwondingen of stress geen borstvoeding meer kunnen geven.

Een van de breedst gedragen acties is georganiseerd door de voedselblogger Paolo Campana. Honderden Italiaanse restaurants in binnen- en buitenland zetten de komende dagen hun versie van de beroemde pasta all'amatriciana op hun menu. Van elk verkocht bord beloven ze 2 euro aan het Italiaanse Rode Kruis te doneren. Uitgerekend dit weekend zou in Amatrice de vijftigste editie van een lokaal voedselfestival plaatsvinden, vooral ter meerdere eer en glorie van die wereldberoemde pastasaus uit het dorp.

Italië vraagt EU om flexibiliteit na beving

De Italiaanse regering heeft de Europese Unie gevraagd flexibel om te gaan met de begrotingsregels zodat het land kan investeren in onder meer wederopbouw na de vernietigende aardbeving. De kosten om alle gebouwen bevingbestendig te maken kunnen oplopen tot 36 miljard euro.

Lidstaten kunnen van de Europese begrotingsregels afwijken in het geval van natuurrampen. De regering in Rome wil de echter regels ook oprekken om gebouwen die nog overeind staan bestendig te maken voor toekomstige aardbevingen.

Bouwfouten

Het Italiaanse OM heeft aangekondigd te gaan onderzoeken of iemand aansprakelijk gesteld kan worden voor de enorme ravage en het grote aantal slachtoffers door het instorten van meer dan honderd gebouwen. Het OM vermoedt dat de bouwvoorschriften niet zijn nageleefd.

'De gebeurtenissen kunnen niet alleen aan het noodlot worden toegeschreven', zei openbaar aanklager Giuseppe Saieva in La Repubblica. 'Als deze panden waren gebouwd zoals in Japan, dan waren ze niet ingestort.' Ook Rome is niet bestand tegen een aardbeving, waarschuwden onderzoekers zaterdag in de Italiaanse krant. Duizenden gebouwen in de Italiaanse hoofdstad zouden door een beving als die van woensdagochtend kunnen bezwijken.

null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden