Italiaanse modderramp kost leven aan zeker 279 mensen

De modderramp van negen dagen geleden in een bergachtig gebied in Campanië heeft aan minstens 279 mensen het leven gekost....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Na dagen onzekerheid is er weer een officieel cijfer over het aantal vermisten: 136. Maar in dat aantal zijn niet de tientallen clandestiene Marokkanen opgenomen wier hutten door de modderstroom zijn weggevaagd.

Het aantal gewonden is gedaald tot 89 en het aantal daklozen tot 988. In de bergen boven Sarno en de andere getroffen stadjes zijn 43 plaatsen ontdekt waar de aarde opnieuw kan gaan schuiven. Twintig gemeenten zouden gevaar lopen.

Vrijdag wordt regen verwacht. Uit voorzorg zijn uit Quindici ongeveer driehonderd mensen geëvacueerd. Een plan ligt klaar voor algehele ontruiming van die gemeente.

Volgens milieu-experts zou eigenlijk het hele gebied voor altijd moeten worden ontruimd. Van de 551 gemeenten van Campanië zijn er 230, die samen 35 procent van het grondgebied besaan, blootgesteld aan mogelijke aardverschuivingen. Daaronder zijn de steden Sorrento, Amalfi en de miljoenenstad Napels zelf.

Maar voor de bewoners van Sarna is verhuizing onbespreekbaar. Woensdag eisten honderd daklozen voor het gemeentehuis snelle herbouw van hun woningen. De aangeboden nieuwbouwhuizen in andere plaatsen willen ze niet, uit angst dat hun 'deportatie' definitief zal zijn.

In het getroffen gebied is een onderzoek begonnen naar mogelijke infiltratie van de camorra, de maffia van Campanië. Sommige bedrijven die bij het ruimen van modder en puin betrokken zijn, zouden onder controle van de camorra staan. Bij de komende aanbestedingen zal er scherp op worden gelet dat de wederopbouw geen camorra-negotie wordt.

Premier Prodi probeert de ruzie tussen de ministers van Milieu en Openbare Werken over de bevoegdheden voor rampenbestrijding te sussen.

De Groenen en de grootste regeringspartij, de ex-communistische Democraten van Links, willen een 'superminister' die de regie krijgt over alle kwesties van milieu en bodembeheer. Die regisseur zou de minister van Milieu moeten worden, Edo Ronchi van de Groenen. De minister van Openbare Werken weigert echter bevoegdheden af te geven.

Prodi zoekt de oplossing in een geleidelijke overheveling van bevoegdheden. Maar ook dat plan stuit in het kabinet op verzet. De Volkspartij, een voortzetting van de linkervleugel van de vroegere christen-democratische partij, vindt de instelling van een superministerie in strijd met de bestuurlijke decentralisatie. Verbaal is iedereen voorstander van de noodzaak tot het overdragen van bevoegdheden aan lokale autoriteiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden