NieuwsItalië

Italiaanse minister Salvini draagt ‘illegaal’ brandweeruniforms, en gaat daar ondanks protesten gewoon mee door

Italiaanse brandweermannen zijn boos op hun minister van Binnenlandse Zaken, omdat hij zich te vaak verkleedt als brandweerman. Matteo Salvini, ook de leider van antimigratiepartij Lega, verschijnt zo vaak in het openbaar in T-shirts, jasjes of truien van Italiaanse ordetroepen dat de uniformen volgens de vakbond hun waarde beginnen te verliezen.

Salvini in een politie-uniform tijdens een persconferentie in december in Milan. Beeld AP
Salvini in een politie-uniform tijdens een persconferentie in december in Milan.Beeld AP

De brandweerbond vindt het niet alleen een schande dat Salvini hun uniform gebruikt als simpel propagandamateriaal, het zou bovendien illegaal zijn. Zo verwees vakbondsvoorzitter Costantino Saporito naar wetsartikel 498, dat het dragen van politie- of brandweeruniformen verbiedt voor niet-leden van de betreffende korpsen, op straffe van een boete tot 929 euro. ‘Hou zo snel mogelijk op met dit ongepaste gebruik van ons uniform om verdere schade aan het ministerie te voorkomen’, zei Saporito tegen de minister.

Social-mediastrategie

Sinds Salvini zeven maanden geleden werd ingezworen, houdt hij er een uitgekiende socialmediastrategie op na. Het dragen van uniformen is daar onderdeel van. In Italië staan politici bekend als onorevoli – eerbiedwaardigen – die dineren in dure restaurants, alwaar ze een driedelig kostuum dragen. Salvini daarentegen, eet simpel en kleedt zich nog simpeler. Zo deelt hij bijna dagelijks foto’s van zijn maaltijden bestaande uit typisch Italiaanse volksmerken als Nutella, Barilla en Birra Moretti en draagt hij op die foto’s nooit het uniform van een politicus.

Nee, veel liever draag hij kleren van de bergpolitie, de staatspolitie, de fiscale politie, de kustwacht of de brandweer. Kleren maken immers de sterke man, weet Salvini, en vooral de brandweer staat in Italië in zeer hoog aanzien. Salvini, zo zeggen zijn critici, zou op die status willen meeliften door hun uniform te dragen.

Heilige kledingregels

Maar in een land waar alleen de eet- en kledingregels echt heilig zijn, kunnen dat soort daden gevoelig liggen. Zeker omdat Salvini de brandweer ‘vergeten’ is in het regeringsbudget van 2019, aldus vakbondsvoorzitter Saporito. De brandweer krijgt er nauwelijks budget bij van de minister van Binnenlandse Zaken, ondanks zijn ogenschijnlijke liefde voor hun uniform.

In een reactie laat Salvini weten dat hij alleen kleren draagt die hij cadeau heeft gekregen. ‘Ik ben er trots op dat ik de afgelopen maanden zoveel jassen, T-shirts, hoeden en badges van de brandweer en alle andere ordetroepen heb gekregen. Het zijn geschenken die mijn dagelijks werk de moeite waard maken, omdat ze respect uitdrukken voor alle concrete maatregelen die ik inmiddels heb genomen. Ik draag deze kleren daarom met trots en ik zal dit blijven doen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden