Italiaanse minister ontkent corruptie

De Italiaanse minister Scajola van Industrie noemt zich slachtoffer van een mediahetze. Hij is niet corrupt, hoogstens wat naïef, zei hij dinsdag op tv, enkele uren nadat hij zijn aftreden had bekendgemaakt.

Van onze correspondente Linda Otter

Hoe kon hij nu weten dat zijn appartement met uitzicht op het Colosseum zoveel waard was? Scajola (62) ligt in de Italiaanse media al een week onder vuur. In 2004 kocht hij een appartement van 180 vierkante meter in hartje Rome waar hij, naar eigen zeggen, 600 duizend euro voor betaalde. Maar volgens diverse getuigen is er voor het huis anderhalf miljoen euro betaald en kreeg hij de ontbrekende 900 duizend euro cadeau van bevriende ondernemers.

Prachtig uitzicht

De minister zegt dat hij ook niet begrijpt waarom iemand hem zo gul hielp om het appartement te kopen, en dan nog wel zonder dat hij dat zelf wist. Hij meende een ‘uitstekende deal’ te hebben gesloten. ‘Binnen was het wat donker, maar het had een prachtig uitzicht en ik weet nog dat ik de deur uitliep en erg in mijn nopjes was.’

De afgelopen dagen publiceerden de kranten belastende verklaringen van de architect Angelo Zampolini die tegen de fiscale politie in Perugia bekende 900 duizend euro in 80 cheques te hebben overhandigd aan Scajola. Deze gaf op zijn beurt de stapel zwart geld aan de eigenaren van het appartement, de zusters Beatrice en Barbara Papa.

Zampolini vertelde de politie dat het geld voor Scajola afkomstig was van de bouwondernemer Diego Anemone. Deze is een van de hoofdverdachten in het onderzoek naar de aanbestedingen van projecten bij de G8.

Burgerbescherming

Topfunctionarissen van de Italiaanse Burgerbescherming bleken lucratieve opdrachten te geven aan een groepje bevriende ondernemers. Als dank lieten zij zich verwennen met grote sommen geld, reisjes en appartementen.

Volgens de krant la Repubblica is Scajola onder druk van Berlusconi opgestapt. De premier weigerde vorige week nog het ontslag van zijn minister en goede vertrouweling te aanvaarden en meende dat ‘de zaak uit elkaar zou spatten als een zeepbel’.

Scajola hield zich als minister bezig met de invoering van kernenergie en de liberalisering van de markt. Hij was campagneleider voor de partij Forza Italia en ooit minister van Binnenlandse Zaken.

Het is niet de eerste keer dat hij wordt verdacht van corruptie. In de jaren negentig nam hij ontslag als burgemeester nadat hij werd beschuldigd van corruptie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden