Italiaanse mafia dook springstoffen op uit scheepswrak WO II

Sinds 1941 ligt de Laura C op de zeebodem, maar haar kruitkamer met zevenhonderd ton tritool is intact. Dat wist de mafia al lang....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

De Laura C was destijds onderweg naar Noord-Afrika, met aan boord een lading springstof voor de Italiaanse kanonnen aldaar. Een Britse onderzeeboot bracht het Italiaanse schip kort na de doorvaart van de Straat van Messina tot zinken.

Het wrak rust op vijftig meter diepte in de Ionische Zee. Het ligt op honderd meter van de kust van de stad Saline, twintig kilometer ten zuiden van Reggio Calabria.

Bij laag water is een deel van de voorsteven soms zichtbaar vanaf het strand. Dank zij de hobby van een politieman, de onderwatervisserij, is duidelijk geworden dat de achtersteven veel interessanter is. Het viel de agent op dat het wrak druk bezoek kreeg van duikers. Hij zag dat kleine bootjes af en aan voeren.

Politie-onderzoek wees uit dat de 'ndrangheta (de Calabrische mafia) van Saline het betreffende stuk zee onder controle had en er geen vreemden toeliet. De belangrijkste 'ndranghetabaas van Saline is Natale Jamonte. Zijn grote beschermer is Nitto Santapaola, die ondanks zijn arrestatie de machtigste mafiabaas van Catania is gebleven.

Duikers van de politie en de marine zijn in het wrak een kijkje gaan nemen. In het ruim in het achtersteven troffen ze notenhouten kisten aan, met daarin enorme voorraden tritool. Volgens de politie is water het beste materiaal om tritool, de grondstof van alle explosieve mengsels, goed te houden.

Het zeegebied rond het wrak is tot een verboden zone verklaard. De berging van de explosieven kan een paar maanden duren.

Maar nu al geldt de vondst van dit onderwatermagazijn als een spectaculair succes, dat de vraag beantwoordt waarom de 'ndrangheta de laatste jaren geen enkele behoefte had aan springstof.

Vooral uit verklaringen van spijtoptanten wisten de autoriteiten dat de 'ndrangheta de mafia's van Sicilië, Campanië en Apulië van explosieven voorzag, in ruil voor wapens of drugs. Maar de opslagplaats van die springstoffen kon men maar niet vinden.

Voor de moord op rechter Falcone, zijn vrouw en drie lijfwachten werd tweehonderd kilo springstof gebruikt. In het ruim van de Laura C zou voldoende tritool liggen om 3500 even krachtige aanslagen uit te voeren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden