Italiaanse kustwacht wil bewapening tegen IS

De Italiaanse kustwacht vraagt om wapens zodat ze zich bij het redden van migranten beter kan beschermen tegen eventuele aanvallen. In Italië groeit de angst voor een terroristische aanslag van overzee, sinds Islamitische Staat (IS) in Libië aan macht wint. Nadat drie Italiaanse marineschepen afgelopen weekend richting de Libische kust waren opgestoomd voor een militaire training, gonsde het in Italië direct van de geruchten.

Vluchtelingen, gered door de Italiaanse kustwacht, februari 2015. Beeld afp

Er is een 'concreet risico' dat terroristen zich verstoppen in vanuit Libië vertrekkende boten, zei de president van de parlementaire commissie voor de veiligheid, Giacomo Stucchi, onlangs tegen het parlement. Ook het hoofd van de Italiaanse politie en de geheime diensten hebben alarm geslagen. De rechtse krant Il Giornale haalde met de slogan 'Is dit onze toekomst? Dertienduizend euro op voor 'onderzoek naar de vijand'.

In een video van de onthoofding van 21 Egyptische gastarbeiders die in de Libische stad Sirte waren ontvoerd sprak Islamitische Staat hardop over de hoofdstad van Italië als doelwit. 'We zullen Rome veroveren, als God het wil', klonk het.

Libië is voor IS een sleutelland en oud-kolonisator Italië de dichtstbijzijnde buur. In Vaticaanstad zetelt het hoofd van de katholieke kerk. De honderden migranten die bijna dagelijks vanuit Libië richting Europa varen - woensdag nog werden 940 bootvluchtelingen door de Italiaanse kustwacht gered en naar Italië overgebracht - laten zien hoe gering de afstand is tussen Islamitische Staat en Italië.

Dat concludeert IS zelf ook, blijkt uit een intern document dat naar buiten werd gebracht door de anti-extremistische denktank Quilliam Foundation. Zelfs met een eenvoudige boot bereik je de Europese zuidkust zo, stond daarin.

Gabriele Iacovino van het Centrum voor Internationale Studies in Rome verwacht nog geen terroristen tussen de migrantenbootjes. 'Zelfs als iemand de boot neemt en in de haven van Sicilië komt, wat doet hij dan?', vraagt hij. 'Gewoon schieten? Een aanval op een olieplatform is wel mogelijk, maar toch verwacht ik dat op dit moment eigenlijk ook niet', zegt hij. 'Dat is toch een veel minder sterke boodschap dan bijvoorbeeld een aanslag in Parijs.' Toch maakt de analist van denktank Ce.S.I. zich zorgen. 'Op dit moment is IS een van de groepen die actief is in de anarchistische situatie in Libië', zegt Iacovino. 'Als er niets verandert, kunnen ze uitgroeien tot de sterkste groep. Libië is een sleutelland, zo vlakbij de Europese kust.'

De Italiaanse kustwacht in 2011. Beeld Guus Dubbelman/de Volkskrant

In haar eentje kan Italië niets beginnen, zegt de analist. De speculaties dat de drie militaire schepen die richting Libië zijn getrokken, bestemd zijn voor de verdediging van de Italiaanse oliebelangen of zelfs de Italiaanse staat, vindt hij onzin. 'Italie is gestopt met Mare Nostrum en niet van plan in haar eentje operaties uit te. Veel kunnen we ook niet bereiken. Als we bijvoorbeeld de off-shore olieplatforms willen beschermen, moeten we de Libische territoriale wateren betreden.'

De beste strategie voor Italië is een internationale diplomatieke strategie, zegt Iacovino. 'Je moet stabiliteit creëren in Libië', zegt hij. 'Daarvoor moet je niet alleen met beide Libische regeringen praten, maar ook met de afgevaardigden van de stammen.' 'Zonder diplomatie is niks haalbaar. 'Stel dat we bijvoorbeeld zouden besluiten morgen naar Libie te gaan, welke milities ondersteun je dan? En welke politieke kracht? De Italianen trainden Libische militairen, maar dat was voordat de regering zich verdeelde. Nu weten we niet eens aan welke kant die militairen staan. Er is geen Libisch leger. Er is anarchie. De situatie is heel ingewikkeld. Toch is er nu nog geen directe dreiging. We zouden eerder bang moeten zijn voor de Italianen die naar Syrie zijn getrokken om te vechten en terug komen. Of voor cellen binnen Italië die door de mediaboodschap van IS op een idee komen.'

Het Italiaanse ministerie van Defensie was niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden