Italiaanse kustwacht redt 4.400 bootvluchtelingen
In een van de grootste reddingsoperaties tot nu toe heeft de Italiaanse kustwacht zaterdag 4.400 bootvluchtelingen gered. Noorse en Ierse schepen van de Europese Frontex-missie Triton verleenden assistentie. Een schip van Artsen zonder Grenzen redde 311 mensen.
Van de ruim 264 duizend vluchtelingen die dit jaar de Middellandse Zee zijn overgestoken, kwamen er zeker 104 duizend via Italië. Het aantal mensen dat bij de overtocht verdronk, ligt boven de 2.300. Daarmee is de Middellandse Zee de dodelijkste oversteekplaats voor vluchtelingen.
Ondanks deze grote aantallen blijft Griekenland de meest gebruikte route. Zondag konden honderden vluchtelingen ongehinderd de Grieks-Macedonische oversteken. De Macedonische oproerpolitie had in de drie dagen ervoor juist hard ingegrepen. Daarbij vielen tientallen gewonden. Veel vluchtelingen klaagden over een gebrek aan voedsel. Sommigen hielden hun kinderen boven hun hoofd in een poging de politie te overtuigen hen door te laten.
Na deze incidenten besloten de Macedoniërs de vluchtelingen niet langer tegen te houden. 'Ik had de situatie gezien op tv en verwachtte opnieuw moeilijkheden', zei Abdullah Bilal (41) uit Aleppo. 'Maar het was heel vredig. De politie zei: welkom in Macedonië, er wachten treinen en bussen op jullie.'
undefined
Noodtoestand
Sinds donderdag geldt in Macedonië de noodtoestand. Het land beschuldigt buurland Griekenland ervan dat het de vluchtelingen te snel noordwaarts leidt. 45 duizend vluchtelingen meldden zich de afgelopen twee maanden aan de Macedonische grens en dat is meer dan het land aankan. Servië sprak zondag van vijfduizend nieuwe vluchtelingen.
De meeste vluchtelingen vervolgen hun tocht via Servië en Hongarije naar West-Europa. Zondag zei de Franse minister van buitenlandse zaken Laurent Fabius dat de vluchtelingencrisis in Macedonië noopt tot onmiddellijk ingrijpen. Volgens Fabius is het aan Europa en niet aan Macedonië zelf om het probleem op te lossen.
Dit weekend leidde de vluchtelingenstroom tot spanningen in Heidenau, nabij Dresden in het oosten van Duitsland. Daar moet een voormalig pakhuis dienen als noodopvang voor zo'n zeshonderd asielzoekers. Zaterdagavond arriveerden 120 van hen onder zware politiebescherming. Nadat rechts-extremisten vrijdag al in botsing kwamen met de politie, waren er zaterdag opnieuw protesten van zo'n 150 rechts-extremistische betogers, die flessen, stenen en vuurwerk naar de politie gooiden. De straat werd vervolgens schoongeveegd. 33 agenten raakten gewond. Uit angst voor nieuwe onlusten richtte de politie zondag een veilige zone in rond het pand.
In een interview met Bild am Sonntag noemde de Duitse minister voor binnenlandse zaken Thomas de Maizière de toename van geweld jegens asielzoekers 'obsceen en ons land onwaardig'. De Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande ontmoeten elkaar vandaag in Berlijn om over een gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis te praten.
undefined