Italiaanse justitie onderzoekt handelswijze Bossi

De Italiaanse justitie begint een onderzoek naar Umberto Bossi, leider van de separatistische Liga Noord. Over de mogelijke aanklacht werden dinsdag geen mededelingen gedaan, maar volgens bronnen bij justitie wordt uitgezocht of Bossi zich met het uitroepen van zijn onafhankelijke staat Padania, afgelopen weekeinde, heeft bezondigd aan etnische discriminatie en...

AFP; REUTER

AFP, Reuter

MANTUA

Mario Luperto, openbaar aanklager in de Noord-Italiaanse stad Mantua, bevestigde dinsdag dat het onderzoek tegen Bossi, en andere prominente leden van de Liga Noord, is geopend. De magistratuur in Venetië kondigde op hetzelfde moment aan de onafhankelijkheidsverklaring van de Liga Noord nader te zullen bekijken.

Volgens de naoorlogse grondwet van Italië is een ieder strafbaar die de eenheid of de onafhankelijkheid van het land bedreigt.

Bij het onderzoek van justitie zal zeker ook de vraag worden betrokken of het bestaan van paramilitaire groeperingen als de in groene shirts gestoken 'Viper-brigade' van de Liga Noord - in eigen kring ook wel aangeduid als de 'Nationale Garde' - strijdig is met de (grond)wet.

Voormalig voorzitter van het Constitutionele Hof, Ettore Gallo, heeft justitie opgeroepen Bossi te arresteren wegens minachting voor de grondwet. Bossi zei maandag, een dag na de oprichting van zijn 'onafhankelijke, federale republiek Padania', dat hij zichzelf onmiddellijk zal uitroepen tot krijgsgevangene, mocht hij worden gearresteerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden