Italiaanse jongeren krijgen 500 euro 'cultuurbonus' tegen radicalisering
Als je voor het einde van dit jaar 18 wordt in Italië, kun je niet alleen een cadeau van vrienden en familie verwachten. 18-jarigen krijgen vanaf 15 september namelijk vijfhonderd euro van de Italiaanse overheid, te besteden aan culturele activiteiten. Het doel: radicalisering tegengaan.
'Zij vernietigen standbeelden, wij houden van kunst. Zij vernietigen boeken, wij zijn het land van bibliotheken', zei Matteo Renzi, kort na de aanslagen in Parijs van 13 november vorig jaar. De Italiaanse premier kondigde zijn plan toen aan. Ruim een half miljoen jongeren zullen de 'cultuurbonus' in ontvangst nemen, een kostenpost van 290 miljoen euro voor zijn regering. 'Zij willen terreur, wij antwoorden met cultuur.' Naast de culturele bonus investeert de Italiaanse regering een miljard euro in defensie en veiligheid.
De jongeren kunnen met het geld van de bonus naar de film, het theater en naar concerten, musea en nationale parken. Ook boeken mogen ermee worden gekocht. De Italianen hopen hiermee jongeren te herinneren aan het belang van de Italiaanse cultuur en samenleving. In het hedendaagse Italië is meer dan 35 procent van de jongeren werkloos. Ook jongeren zonder Italiaans paspoort maar met verblijfsvergunning mogen aanspraak maken op de bonus.
'Dit is een duidelijk signaal aan jongeren', aldus Tommaso Nannicini, die het initiatief leidt, tegen de Italiaanse krant Corriere. 'We heten ze welkom als volwassenen in onze samenleving. En tegelijkertijd herinneren we ze eraan hoe belangrijk cultuur is, zowel voor persoonlijke ontwikkeling als voor het versterken van de fundering van de maatschappij.'
Weerstand
De grote verwoesting in met name Syrië en Irak van cultureel erfgoed door Islamitische Staat (IS) is door de internationale gemeenschap fel veroordeeld. De terreurgroepering heeft meerdere oude ruïnes, tempels en musea met eeuwenoude voorwerpen verwoest.
Het initiatief is uniek in Europa. De VN heeft zich positief uitgesproken over het plan, omdat het geldt voor alle Italianen, ongeacht etniciteit en culturele achtergrond. Veel landen, waaronder Nederland en het Verenigd Koninkrijk, gebruiken de dialoog in bestaande gemeenschappen om radicalisering tegen te gaan. Een veelgehoorde kritiek hierop is dat bepaalde bevolkingsgroepen zich hierdoor gestigmatiseerd voelen.
De maatregel stuitte op weerstand uit het Italiaanse bedrijfsleven. Door de investering blijft een verlaging van de vennootschapsbelasting uit tot volgend jaar. Ondernemers menen dat het verlagen van deze belasting de manier is om het land uit de economische recessie te trekken. Ook de Italiaanse oppositie is niet blij. Volgens hen gebruikt Renzi dit als een dure manier om jonge kiezers aan zich te binden.