'Italiaanse boef die vol met streken zit'

Na een harde politieke strijd koos het Europees Parlement dinsdagavond de Italiaan Antonio Tajani (Forza Italia) tot nieuwe voorzitter. Hij kreeg de steun van 351 parlementariërs, zijn voornaamste concurrent Gianni Pittella (sociaaldemocraten) bleef steken op 282.

Marc Peeperkorn
Antonio Tajani van de EPP-fractie Beeld epa
Antonio Tajani van de EPP-fractieBeeld epa

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi moet dinsdagavond hebben geglimlacht. Schoffeerde hij in 2003 europarlementariër Martin Schulz met de opmerking dat de Duitse sociaaldemocraat geknipt was voor de rol van bewaker in een concentratiekamp, veertien jaar later verkiezen de parlementariërs Berlusconi's voormalig woordvoerder Antonio Tajani tot nieuwe parlementsvoorzitter. Als opvolger van Schulz.

Een ongemakkelijke keuze, deze Tajani (63). Hoe moeilijk bleek uit het stemgedrag van D66, dat als onderdeel van de liberale fractie een akkoord sloot met de Europese christendemocraten (waartoe Tajani en Forza Italia behoren) om de Italiaan aan de benodigde stemmen te helpen. De D66'ers stemden blanco, een politieke doodzonde voor een parlementariër.

De Democraten konden het echter niet over hun liberale hart verkrijgen de man te steunen die in 1996 de lidstaten opriep homoseksuele stellen het recht op kinderen te verbieden omdat die 'zware psychologische problemen' zouden krijgen en 'grote moeilijkheden' om geaccepteerd te worden. De D66'ers hikken verder, net als veel andere parlementariërs, aan tegen de verdenking dat Tajani als voormalig Europees Commissaris voor Industrie op de hoogte was van de sjoemelsoftware van Volkswagen.

'Het is een Italiaanse boef', zegt een partijgenoot over Tajani. 'Behendig in de omgang met mensen, goed met woorden en vol met streken.' Een veteraan in de Europese politiek. Na een carrière als luchtmachtofficier en journalist richt hij in 1993 samen met Berlusconi Forza Italia op. In 1994 wordt hij de woordvoerder van Berlusconi en lid van het Europees Parlement. Dat laatste blijft hij tot 2008, waarna hij toetreedt tot de Europese Commissie met Transport als portefeuille. Tussen 2010-2014 is hij Commissaris voor Industrie. Na de Europese verkiezingen in 2014 keert hij terug naar het parlement.

Commissieambtenaren uit Tajani's tijd als Commissaris zijn weinig lovend over hem. 'Kende zijn dossiers niet' en 'uit op snel scoren', zijn de meest gebezigde kwalificaties. Dat hij nu toch de voorzittershamer in handen heeft, zegt dan ook net zoveel over de andere kandidaten als over Tajani: ze overtuigden niet.

De Italiaan kwam niet zoals sommige van van zijn concurrenten met een 'manifest' om zijn kandidatuur te ondersteunen. 'Het gaat niet om mijn ideeën', benadrukte hij dinsdagavond. 'De voorzitter heeft geen politieke agenda, die is aan u parlementariërs. Jullie bepalen waar we heen gaan.' Het waren de juiste woorden om de laatste twijfelaars over de streep te trekken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden