Nieuws

Italiaanse ambassadeur in Congo komt om bij aanslag op VN-konvooi

De Italiaanse ambassadeur in de Democratische Republiek Congo, Luca Attanasio (43), is maandagochtend gedood bij een aanslag op een VN-konvooi in het oosten van het land. Behalve de ambassadeur stierf ook een lid van de militaire politie bij de aanslag, de 31-jarige Vittorio Iacovacci.

VN-soldaten in Congo, in 2018.  Beeld REUTERS
VN-soldaten in Congo, in 2018.Beeld REUTERS

Het konvooi, onderdeel van de VN-vredesmissie Monusco, werd rond 10 uur aangevallen nabij het Congolese plaatsje Kanyamahoro in Virunga. Dat is een nationaal park in het oosten van Congo waar al jarenlang vele gewapende groepen actief zijn. In het natuurgebied zijn door de jaren heen bijna tweehonderd opzichters om het leven gebracht.

Vermoedelijk was het plan een of meerdere passagiers te ontvoeren, aldus een woordvoerder van de Virunga Park Rangers maandag tegen persbureau Reuters. 

Belgen

Virunga, in 1925 gesticht door de Belgische kolonialen, is het oudste beschermde natuurgebied van Afrika. Het staat op de Werelderfgoedlijst en biedt onderdak aan ongeveer een kwart van de naar schatting ruim achthonderd berggorilla’s in de wereld. Het gebied is zo groot als Noord-Holland en Gelderland tezamen en grenst aan Oeganda en Rwanda, waar de overige berggorilla’s leven. De regio rond het drielandenpunt in het binnenste van Afrika kent een uitzonderlijke biodiversiteit, met vulkanen, savannes en regenwouden.

Aan de Congolese zijde, in het instabiele oosten van het land, zijn al jaren milities en stropers actief; een weerspiegeling van de wetteloosheid die er heerst in bredere delen van het land. De druk op Virunga nam vooral toe door de chaos die uitbrak in de jaren negentig, met de nasleep van de volkerenmoord in Rwanda en de start van de burgeroorlog in Congo. Sindsdien opereren er tientallen gewapende groepen in de omgeving.

De directeur van het park, de Belg Emmanuel de Merode, overleefde in 2014 een aanslag waarbij hij in zijn buik en borst werd geschoten. In dat jaar verscheen ook de documentaire Virunga waarin de Britse filmmaker Orlando von Einsiedel laat zien hoe de parkwachters – en de berggorilla’s – verzeild raken in vuurgevechten tussen militanten en het Congolese leger. 

De documentaire wierp voorts licht op pogingen van een Brits oliebedrijf om te boren in het park. Het bedrijf, SOCO, liet korte tijd later weten af te zien van exploratie, maar natuurbeschermers blijven zich zorgen maken over de toekomst van Virunga. Behalve olie wordt in de omgeving ook veel erts coltan, goud en diamant gewonnen.

Correctie: In een eerdere versie van dit artikel stond dat behalve de Italiaanse ambassadeur ook de EU-ambassadeur in Kinshasa meereed met het konvooi. Dit is incorrect, de EU ambassadeur was op kantoor in Kinshasa op het moment van de aanval. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden