Italiaans totogeld in kas neofascistische partij

Volgens de justitie in Rome hebben de deelnemers aan de Italiaanse voetbaltoto ongewild de neofascistische partij gespekt met 12 miljoen gulden....

JAN VAN DER PUTTEN

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Pescante is voorzitter van het Italiaans Olympisch Comité (CONI), de overkoepelende organisatie van de Italiaanse sportfederaties. Ook zijn voorganger, Arrigo Gattai, heeft dinsdag bericht gekregen dat er serieuze verdenkingen tegen hem gerezen zijn. Andere verdachten zijn vijf CONI-functionarisen en de vorige voorzitter van de neofascistische sportorganisatie Fiamma (Vlam).

De Italiaanse sport wordt gefinancierd met het geld dat het Italiaans Olympisch Comité overhoudt aan de beide voetbaltoto's: de oude Totocalcio en de dit seizoen begonnen, zeer succesvolle Totogol. Jaarlijks wijst het CONI ook geld toe aan de Fiamma (Vlam). Deze organisatie was eerst gelieerd aan de neofascistische partij MSI - die een vlam in haar logo heeft - daarna aan de Nationale Alliantie, een uitgebouwde MSI.

Het onderzoek begon na een aangifte van de huidige Fiamma-voorzitter, Francesco Lo Giudice. Die beweert dat de MSI-leiders hem met klaar geweld willen afzetten omdat hij heeft geweigerd de jaarlijkse fondsen van het CONI in de partijkas te storten. Die leiders zijn de neofascistische coryfeeën Fini (partijleider), Servello (sportspecialist van de partij en de regering), Maceratini (fractievoorzitter in de senaat) en Gasparri (onderminister van Binnenlandse Zaken).

Uit onderzoek van een Romeinse rechter van instructie en de fiscale recherche bleek dat de vorige voorzitter van de Fiamma, Sandro Giorgi, vreemd is omgesprongen met de acht miljard lire (toen twaalf miljoen gulden) die hij tussen 1986 en 1991 had gekregen van het CONI. Van al dat geld is niet één lire besteed aan de sport. Het zou direct zijn doorgesluisd naar de kas van de MSI, die het besteed zou hebben aan haar verkiezingscampagnes.

Daarnaast zou Giorgi illegaal nog eens acht miljard gulden hebben losgekregen van twee financieringsinstituten, zogenaamd als voorschot op nog komende CONI-bijdragen. Om aan te tonen dat hij daarvoor toestemming had van het CONI, zou hij documenten hebben vervalst. Maar volgens justitie gaat de hoogste sportinstantie in deze affaire niet vrijuit.

Het onderzoek strekt zich uit naar een andere neofascistische organisatie, de Italiaanse Sportalliantie, opgericht door een paar ex-medewerkers van Giorgi. Deze club was een tijd gevestigd in een neofascistisch partijkantoor. Ook het geld dat deze groep van het CONI kreeg, zou nooit de sport hebben bereikt. Andere aan partijen verbonden sportorganisaties zouden het CONI-geld eveneens hebben gebruikt voor politieke doelen.

De neofascistische leiders hebben de zaak afgedaan als waanzinnige verzinsels en processen wegens smaad aangekondigd. Ze hebben zich immers uitgeroepen tot de enige politici met schone handen. Dat heeft hun in de verkiezingen grote winst opgeleverd.

Bij de CONI-zaak is het niet gebleven. Partijleider Fini is aangevallen door een extreem-rechts oud-kamerlid, Caradonna, die vooral bekendheid kreeg als leider van een boksschool. Volgens Caradonna heeft Fini van een vroegere penningmeester van de christen-democratische partij drie miljoen gulden gekregen. Fini en de ex-penningmeester hebben dit ontkend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden