Italiaans terras

IETS IN mij zegt dat er een verband bestaat tussen de toewijzing van de Olympische Spelen 2008 aan Peking , de verkoop van Zinedine Zidane aan Real Madrid en het feit dat we een brandschone Tour gaan beleven, waarin alle leden van het eedgenootschap van de Rue du Leughenaer, de...

Ik bevind mij in een Italiaans dorpje, waar de Verdicchio rijkelijk vloeit en de helle zon alles in een vlijmscherp zwart-wit zet, dus misschien komt het daardoor.

(Eerst maar eens een ristretto, vriend. De geest moet scherp en klaarwakker).

Bovendien ben ik, bij gebrek aan Nederlandse kranten, voor de nieuwsvoorziening aangewezen op La Gazzetta dello Sport, de Herald Tribune en de Wereldomroep. Mooie cocktail, die sluimerende inzichten besprenkelt en tot leven wekt.

In de Gazzetta, vanochtend, een ingezonden brief, waarin melding wordt gemaakt van de contacten tussen Lance Armstrong en de Italiaanse pillendraaier Ferrari. Ik ben blij dat ik daar sinds afgelopen vrijdag niets meer achter hoef te zoeken. Het is verrukkelijk om weer onbekommerd te kunnen geloven in de goedheid van de mens.

(Nog een espresso, prego)

Real betaalt Juventus 154 miljoen gulden voor Zidane. Veel, vindt u? Zet dat bedrag even om in lires, dan wordt pas echt duidelijk wat ze in Madrid van plan zijn. Zeventien miljard 556 miljoen lire wordt een dezer dagen op een rekening in Turijn gestort. Daarvoor moet ik hier 35.110 keer het maximaal toegestane bedrag uit de muur van de Banco di Firenze trekken! Een minuut per keer: wil je tegenwoordig een overschatte momentenvoetballer kopen, sta je zomaar ruim 24 etmalen lang non-stop je pincode in te tikken. Dat zet zo'n som pas echt in perspectief.

Wanneer Real straks de Champions League wint, hoe moeten wij dat dan beoordelen? Goeie trainer? Goeie ploeg? Goeie presidente? Of is de overgang van Zidane een bewijs van veel verstrekkender ontwikkelingen, net als het afgelasten en vervolgens toch weer laten doorgaan van de Copa America in Colombia en het aanblijven van FIFA-voorzitter Blatter, die zijn bond toch zo ongeveer had uitgeleverd aan de wolven van ISL?

(Toe maar, amice - tijd voor het eerste glas. Wat denk jij er trouwens van? Is het toeval dat van de tien voetbalpagina's in de Gazzetta er acht het logo dragen van een bal waaruit de duiten stromen? Is het voetbal nog van ons - is de spórt nog van ons - of laten de tv-tycoons, de gigasponsors en de marketingbazen ons slechts in die waan?

Natuurlijk, een Liquore di limoni, lijkt me heel toepasselijk. Tikkie zuur, wat je zegt).

Morgen wijzen ze de Spelen van 2008 toe aan Peking. Zaterdag komen de Chinese sportbazen bijeen in een geheim zaaltje in de Geheime Stad. Punt 1 op de agenda: is schildpaddensoep voldoende garantie voor het winnen van alle gouden medailles? Punt 2: hoe drukken wij het mensenrechtengezeur de kop in? Punt 3: hoe houden wij de punten 1 en 2 uit de krant?

Weg met die hersenschimmen! Hoe mooi zou het niet zijn, wanneer we straks onze Nikes niet alleen in dat land laten maken, maar ze er ook nog kunnen verkopen? Wat dat niet scheelt aan transportkosten. Héél goed voor het milieu ook.

(Ach, waarom niet, beste man? Je moet hier vooral zorgen dat je niet uitdroogt).

De Tour de France. Als ze niemand pakken, wil ik niet weten waarom dat zo is. Kleine druppeltjes waggelen langs de binnenkant van mijn glas. Ik wil dat mij een flintertje illusie wordt gelaten. De grond hier is hard en droog, maar dat wil nog niet zeggen dat je je kop er niet in kunt steken.

Ik haat alle marketingmensen.

Laten we voor de grap allemaal zweren dat we voor de rest van ons leven nooit meer oneerlijke dingen zullen doen.

The Amazing Stroopwafels op de Wereldomroep. Oude Maasweg kwart voor drie.

(Precies, makker. La dolce vita. En neem zelf ook wat).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden