Italiaans referendum ongeldig door te lage opkomst

Het Italiaanse referendum over de opheffing van restricties op kunstmatige bevruchting is ongeldig. Minder dan de helft van de Italiaanse kiesgerechtigden nam de moeite een stem uit te brengen....

ANP

De Italianen konden zondag en maandag hun stem uitbrengen. De helft van de 47 miljoen kiezers moest stemmen om het referendum geldig te maken. Zondagavond was de opkomst echter nog lager dan 19 procent en uiteindelijk bleef die steken op 25,9 procent.

De lage opkomst is onder meer het gevolg van de oproep van de in Italië machtige katholieke kerk. Paus Benedictus de XVI steunde de oproep, omdat de bescherming van het ongeboren leven op het spel zou staan. President Ciampi, vice-president Fini, premier Berlusconi en oppositieleider Prodi negeerden de boycot zondag en brachten hun stem uit.

Volgens de huidige Italiaanse wetgeving is het verboden sperma of eicellen te doneren en zijn er beperkingen bij embryo-onderzoek. Bovendien mogen bij in vitro fertilisatie (IVF) slechts drie embryo's per keer worden gemaakt, die tegelijkertijd moeten worden teruggeplaatst.

Italië verscherpte de wetgeving over vruchtbaarheidsbehandelingen omdat het land het meest vrijzinnig dreigde te worden. Zo hielp een Italiaanse gynaecoloog vrouwen boven de 60 jaar om alsnog zwanger te worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden