IT-terreur

Voor veel mannen is het veroveren van macht het belangrijkste doel in hun leven. De verklaring voor dit gedrag moet worden gevonden in de biologie en de evolutie....

Ik vind vooral die ontwikkelingen interessant waarbij er machtsstructuren ontstaan die niet parallel lopen aan de natuurlijke hiërarchie in een organisatie. Een bekend voorbeeld uit vervlogen tijden is de werkster die de directeur verbiedt over de pas geboende trap te lopen.

Een moderne macht in elke grote organisatie is de groep van mensen die de computers en netwerken beheert. Die club komt onder namen als systeemgroep, informatiecentrum of ICT-groep. Ze zijn overal. Op ministeries, bij banken, bij ziekenhuizen, bij universiteiten, noem maar op.

Hun positie is onaantastbaar. Ze zitten op een aparte verdieping, of zelfs in een apart gebouw. Alles wat computers en netwerken betreft, loopt via hen. Het gedrag van dat gezelschap komt neer op regelrechte terreur.

Er zijn vast managers die denken dat zij de computergroep in hun organisatie wel onder controle hebben. Voor die leidinggevenden heb ik een quiz: Weet u wat de volgende termen betekenen: ARP, ICMP en SNMP? De manager die geen van deze termen kent, is aan de genade overgeleverd van zijn centrale netwerkbeheerders. Zij kunnen - en zullen - hem van alles op de mouw spelden.

Het eerste wat computerbeheerders doen, is het de individuele gebruiker onmogelijk maken zijn computer aan te passen. Bij elk wissewasje of nieuwe aanschaf moet de gebruiker een systeembeheerder inschakelen.

Hoe vaak komt het niet voor dat uw printer op uw werk het niet doet. De handeling om dat te herstellen, is eenvoudig uit te voeren door een ervaren pc-gebruiker. Maar uiteraard heeft de centrale systeemgroep ervoor gezorgd dat u dat niet kunt. Zogenaamd voor uw eigen bestwil. Gevaar voor virussen, gevaar voor verlies van gegevens. Een scala aan onzinnige argumenten wordt gebruikt om u uw handelingsvrijheid te ontnemen.

Natuurlijk wordt de computergebruiker verplicht bij correspondentie de door de IT-groep ontwikkelde voorbeeldbrieven te gebruiken. Altijd een ramp. Microsoft Word is een slechte tekstverwerker. De enige manier om nog wat van dit wanproduct te maken, is de gebruiker van deze tekstverwerker de volledige vrijheid te geven.

Aan de top van het IT-centrum staat de IT-directeur. De voornaamste bezigheid van deze onderkoning is het centraliseren van elke IT-activiteit. Elke lokale computerspecialist die niet onder zijn territorium valt, wordt zoveel mogelijk gefrustreerd. Hoewel juist deze lokale professional wel weet wat leeft op de werkvloer.

Het hoofd van de IT-groep stimuleert de niets-vermoedende algemeen directeur om de internetdomeinnamen van de organisatie te moderniseren. Die laatste vindt die nieuwe namen wel sexy.

De resulterende migratie betekent jaren van communicatiechaos Emails die binnen de organisatie voortdurend rond worden gestuurd voordat ze aankomen, als ze al aankomen. Servers die voortdurend down zijn. Webpagina's die onvindbaar zijn voor de buitenwereld. Intussen verstevigt de IT-directeur zijn greep.

De motivatie voor het oprichten van een IT-centrum in een organisatie is het oude liedje: centralisatie zou efficiënter zijn. Op vele maatschappelijke gebieden weten we al dat het tegendeel waar is. De echte reden voor centralisering is het vergroten van de machtsbasis van degene die de centralisatie voorstelt.

Verregaande decentralisatie van computerbeheer is veel efficiënter. Helaas leert de evolutietheorie ons dat het miljoenen jaren duurt voordat deze wijsheid in een organisatie zal zijn doorgedrongen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden