IT-personeel van ABN Amro vreest uitbesteding werk

Er is grote onrust ontstaan onder de 1700 automatiseerders die voor ABN Amro Nederland werken. Veel medewerkers hebben uit een voorlichtingsronde opgemaakt dat de bank zijn automatisering gaat uitbesteden....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

Een andere optie die wordt onderzocht is off-shoring: het overbrengen van het werk naar lagelonenlanden. De bank zei echter ook serieus naar de mogelijkheid te kijken de automatisering onder eigen beheer te houden.

In de afgelopen week zijn de IT'ers in groepen voorgelicht over de voortgang van het onderzoek. De rest wordt volgende week bijgepraat.Voor een aantal medewerkers is tijdens de voorlichtingsronde duidelijk geworden dat de beslissing al is genomen over het lot van de ABN Amro-automatiseerders. Zij zijn ervan overtuigd binnen een jaar een nieuwe werkgever te krijgen, of misschien zelfs overtollig te worden verklaard.

'Dat is hun lezing, formeel is er nog niets besloten', reageert een woordvoerder van de bank op de onrust.

Op dit moment werken ongeveer 1700 mensen op de automatiseringsafdeling van de Nederlandse tak van ABN Amro. Daarnaast heeft de afdeling enkele honderden tijdelijke werknemers. Volgens een medewerker voelen de automatiseerders zich na de presentaties 'afgedankt'.

ABN Amro geldt als een goede werkgever. Bankmedewerkers hebben een fors aantal extraatjes boven werknemers in de automatiseringsbranche. Zo krijgen zij forse kortingen op hun hypotheekrente, als ze die bij hun werkgever afsluiten. De vrees is dat de IT-medewerkers fors zullen moeten inleveren als ze bij een automatiseringsbedrijf in dienst treden.

Eerder al werd de automatiseringsafdeling van de zakentak van ABN Amro uitbesteed. De Amerikaanse automatiseerder EDS verzorgt sinds ruim een jaar het onderhoud van de computers en de programmatuur van de zakenbankiers van ABN Amro. Na de ondertekening van dat contract gingen duizend werknemers van ABN Amro over naar EDS. Met die opdracht was ruim 1,3 miljard euro gemoeid, verspreid over vijf jaar.

Vijf jaar geleden was ABN Amro een van de grootste werkgevers in de automatisering in Nederland. Destijds werkten circa drieduizend automatiseerders voor de bank.

De bank heeft in de afgelopen jaren fors gesneden in de kosten van zijn binnenlandse kantorennet. Ongeveer zesduizend werknemers verlieten ABN Amro als gevolg van het reorganisatieprogramma 'Zonder Omwegen'.

Ook in andere onderdelen van de bank werd hard bezuinigd, vooral in de zakentak. Mede dankzij kostenbesparingen kon bestuursvoorzitter Rijkman Groenink over 2003 de hoogste winst in het bestaan van de bank presenteren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden