Israwil liquidatie militante Palestijnen

Israheeft dinsdag de liquidatie van alle militante Palestijnse leiders aangekondigd. De regering-Sharon waarschuwde dat Israna sjeik Yassin waar mogelijk ook de andere 'terroristen' van Hamas zal doden....

De Israsche legerchef Moshe Yaalon liet doorschemeren dat ook de Palestijnse leider Arafat en de voorman van de Libanese Hezbollah-beweging, Hassan Nasrallah, niet veilig zijn.

Hij stelde dat Hamas met de dood van sjeik Yassin een dodelijke slag is toegebracht. Onder de mogelijk doelwitten is Abdel Aziz al Rantissi, de plaatsvervanger van Yassin die dinsdag als diens opvolger werd genoemd. Vorig jaar overleefde hij ternauwernood een Israsche aanslag op zijn leven. Ook Khaled Mashaal, hoofd van het Politiek Comitstaat op de lijst.

Yaalon zei een tijdelijke toename van geweld tegen Israte verwachten. Uit opiniepeilingen blijkt dat ook de Israsche bevolking massaal voor de gevolgen van de aanslag op Yassin vreest: 81 procent denkt dat het aantal aanslagen op Israsche burgers zal toenemen.

Desondanks steunt een meerderheid van de Isra's de liquidatie van Yassin. Van de mensen die het populaire dagblad Yediot Aharonot liet ondervragen, keurde 60 procent de aanval op de spirituele leider goed.

De krant Maariv peilde bij 61 procent van de ondervraagden instemming. Een aanval op president Arafat wordt door 43 procent van de ondervraagden gesteund.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden