Israsche raketaanvallen in de Gazastrook

Israheeft gisteren keihard teruggeslagen in de Gazastrook, nadat de voorgaande dagen twee pantservoertuigen waren vernietigd en elf soldaten waren gedood....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

De massale militaire mobilisatie in de strook weerspiegelt de zorg van de Israsche legertop na de meest dramatische verliezen in jaren. Het komt ook tegen de achtergrond van veel politieke spanningen. De incidenten worden gebruikt door voor-en tegenstanders van het plan van premier Sharon voor een terugtrekking uit Gaza. Veel commentatoren schrijven nu over de Israsche aanwezigheid in Gaza in dezelfde bewoordingen als de uiteindelijk gedoemde bezetting van Zuid-Libanon.

In een reactie op het publieke debat zei de stafchef van het leger, Moshe Ya'alon: 'De vergelijking tussen Gaza en Libanon gaat simpelweg niet op.' Hij zei dat het leger moest blijven optreden tegen de 'infrastrucuur van de terreur'. Ya'alon onderstreepte dat de Palestijnen vanuit Gaza ook mortieren afschieten op steden in Isra

Het leger voerde donderdag een grootscheepse actie uit langs de grens met Egypte waar de Islamitische Jihad woensdag een pantserwagen opblies. Net als na het eerste incident, waarbij in Gazastad eveneens een pantservoertuig werd uitgeschakeld, zei het leger zich te concentreren op het bergen van de lichaamsdelen van de vijf gedode soldaten.

De Palestijnse leider Arafat beschuldigde Isravan het laten escaleren van het geweld. 'Ze hebben hun misdaden verplaatst van Zeitoun in Gaza-stad naar Rafah.'

Isratrok zich in de nacht van woensdag op donderdag terug uit de Zeitoun-buurt van Gaza nadat de overblijfselen van de zes soldaten die daar waren gesneuveld, waren overhandigd.

In Rafah zijn bij de raketaanvallen donderdag veel burgers gedood en gewond geraakt. Het leger erkent dat, maar zegt dat de acties gericht waren tegen militanten. 'Ze droegen explosieven bij zich in door burgers bewoonde gebieden, maar als we ze niet hadden geraakt dan hadden we weer een gebeurtenis meegemaakt zoals gisteren', zei een woordvoerster.De Islamitische Jihad, die zegt de pantserwagen woensdag met een raket te hebben geraakt, heeft zich 'blijer dan ooit' getoond met het succes van de acties. De groep opereerde tijdens de huidige intifada grotendeels in de schaduw van Hamas.

In Israwordt gespeculeerd dat juist Islamitische Jihad veel hulp heeft gekregen van de Libanese Hezbollah-beweging. De acties lijken op die van Hezbollah in het zuiden van Libanon voor de terugtrekking in mei 2000.

Volgens sommige commentatorenin Israoverweegt het leger nu een grote operatie in de Gazastrook, mogelijk een totale herbezetting. Zo'n actie zou gebaseerd zijn op de operatie 'Defensive Shield' in april 2002 toen het leger de steden op de Westoever binnentrok.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden