Isranoemt nieuwe Hamas-leider

Israsche militairen hebben de naam genoemd van de man die zij voor de nieuwe leider van de militante Palestijnse beweging Hamas houden: Mahmoud Zahar....

Hamas ontkende gisteren de berichten in de meeste Israsche kranten. Ismail Haniyeh, een Hamas-woordvoerder in de Gazastrook, beschuligde het Israsche leger ervan met de onthulling te willen dwingen de naam vrij te geven.

De Israsche legerchef, luitenant-generaal Moshe Yaalon, zei gisteren dat de nieuwe leider van Hamas bekend is en dat hij de post 'automatisch' overnam van Rantisi. Hij zou de post met aarzeling hebben aanvaard, zei Yaalon. Hij noemde niet de naam van Zahar, maar hoge militairen verklaarden dat hij het over Zahar had gehad.

Zahar is al een van de hoogste leiders van Hamas. Hij is chirurg en was de lijfarts van de ziekelijke sjeik Yassin, tot diens dood. Hij staat bekend als een man van de harde lijn. Hij is tegen elke onderhandeling met Israen heeft zich eveneens gekeerd tegen een compromis met de Palestijnse Autoriteit van Yasser Arafat.

Zahar overleefde al twee Israsche aanslagen op zijn leven. Bij de meest recente, in september vorig jaar, kwamen zijn oudste zoon en een lijfwacht om het leven.

Alle leiders van Hamas zijn ondergronds gegaan sinds de liquidatie van sjeik Yassin. Israheeft gezegd de gehele Hamas-top te willen liquideren. Zahar stond daarom al op de Israsche dodenlijst.

Yaalon zei tegen de krant Yediot Ahronot dat Israzal doorgaan met het uitschakelen van de Hamas-top, maar hij suggereerde dat de nieuwe leider met rust zal worden gelaten als er geen nieuwe aanslagen worden gepleegd. 'Het lijkt erop dat hij besluiten mijdt en schijnbaar terrorisme vermijdt', zei Yaalon. 'Eenieder die geen terrorisme tegen ons pleegt, zullen we niet aanpakken.'

Maandag werd in Gaza een Palestijnse jongen van veertien jaar doodgeschoten bij rellen met het Israsche leger, meldden Palestijnse verpleegkundigen. Elders werd een geestelijk gehandicapt meisje van vijftien ernstig verwond, toen zij te dicht bij een joodse nederzetting kwam.

In de Egyptische stad Alexandriijn gisteren twee straten vernoemd naar de vermoorde Hamas-leiders Yassin en Rantisi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden