Israëlische schrijvers woedend over bemoeienis Netanyahu met Israël Prijs

Premier Benjamin Netanyahu heeft de woede gewekt van Israëlische schrijvers, kunstenaars en wetenschappers door zich persoonlijk te bemoeien met de toekenning van de prestigieuze Israël Prijs. Tal van juryleden en genomineerden hebben zich teruggetrokken. De linkse oppositie spreekt, aan de vooravond van verkiezingen, schande over het optreden van Netanyahu.

Benjamin Netanyahu Beeld ap

Als waarnemend minister van Onderwijs weerde de premier twee juryleden, omdat die niet 'representatief' zouden zijn voor de samenleving. De toekenning van de prijs is volgens Netanyahu de laatste jaren te zeer toevertrouwd aan mensen met 'extreme, zelfs anti-zionistische' opvattingen. In Israëlische media heet het dat Netanyahu wilde voorkomen dat de prijs uitgereikt zou worden aan de wereldwijd bekende auteur David Grossman, een opinieleider met pro-Palestijnse opvattingen.

Grossman liet donderdagavond weten dat hij niet langer kandidaat wil zijn. De auteur van boeken als Jij bent mijn mes den Een vrouw op de vlucht voor een bericht noemde dat in een tv-programma een reactie op de 'campagne van intimidatie' van de kant van de premier. Ook sprak hij over 'een cynische en destructieve coup', bedoeld om de vrijheid van meningsuiting de kop in te drukken. Twee andere Israëlische auteurs hadden zich, met vergelijkbare argumenten, al laten schrappen als genomineerde. Een van hen, Haim Be'er, betichtte de premier van politieke motieven, 'door rechts in Israël te laten zien dat hij zich keert tegen de linkse elite.'

Een jurylid dat geen genade kon vinden in de ogen van Netanyahu, hoogleraar literatuur Avner Holtzman, uitte zijn verbazing: ' Ik weet niet of mijn diskwalificatie een politieke achtergrond heeft, omdat ik me nooit publiekelijk heb uitgesproken over politieke zaken en niemand mijn opvattingen kent.'

Verkiezingsstrijd

Onvermijdelijk is Netanyahu's beslissing onderdeel geworden van de verkiezingsstrijd. 'Om zich te profileren als leider van rechts, is Netanyahu tot alles bereid. Zelfs tot vernietiging van Israëlische symbolen die belangrijk zijn voor vele generaties', reageerde de linkse oppositieleider Isaac Herzog. Hij kondigde juridische stappen aan. Netanyahu werd al op de vingers getikt door de openbaar aanklager, die nadrukkelijk een verband legde tussen het ingrijpen van de premier en de verkiezingen in maart.

De prijs wordt jaarlijks op Onafhankelijkheidsdag uitgereikt in verschillende categoriën, in het bijzijn van 's lands hoogwaardigheidsbekleders. De prijs bestaat sinds 1953. Ook politici en instellingen die veel betekenen voor het land komen in aanmerking. Zo werd de prijs toegekend aan oud-premier Golda Meir en het Israëlisch Philharmonisch Orkest.

Op het ministerie van Onderwijs wordt betwijfeld of dit jaar prijzen uitgereikt kunnen worden, gezien de boycot door zowel genomineerden als juryleden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.