Israëlische rekruten weigeren uitzetten kolonisten

Tijdens een militaire ceremonie bij de Klaagmuur in Jeruzalem hebben Israëlische dienstplichtigen een spandoek omhooggehouden met de boodschap dat ze zullen weigeren nederzettingen op de bezette Palestijnse Westoever te ontruimen.

Van onze correspondent Alex Burghoorn

Het illustreert de toenemende zelfverzekerdheid van soldaten van rechtse, religieus-zionistische huize. Hun ideologie draait erom dat er nooit een Palestijnse staat mag komen, omdat Israël een van God gegeven recht zou hebben op Gaza en de Westoever.

Het Israëlische leger heeft het protest vrijdag hoog opgenomen en verklaarde: ‘Dit is een belangrijk, ongewoon en beschamend incident.’ Bekeken wordt of de soldaten worden ontslagen uit de Kfir-brigade, die op de bezette Palestijnse Westoever opereert. De afgelopen maanden is de Kfir-brigade ingezet om illegale kampementen van jonge kolonisten af te breken.

De soldaten is een beloning van ‘duizenden shekels’ in het vooruitzicht gesteld door de extremistische rabbijn Dov Wolpe. Na de Israëlische terugtrekking uit Gaza in 2005 heeft hij zich opgeworpen als geestelijk leidsman van jonge kolonisten.

Het ontruimen van Joodse nederzettingen in het bezette Palestijnse gebied is een noodzakelijke stap om ooit tot de door de internationale gemeenschap gewenste tweestatenoplossing te komen. Maar vooralsnog floreert de kolonistengemeenschap er. In zeker elf nederzettingen zijn grote bouwprojecten aan de gang, heeft de legertop vrijdag in de krant Haaretz bevestigd. De meer dan 120 Joodse nederzettingen en 100 buitenposten op de Westoever zijn in strijd met het internationaal recht.

De Joodse kolonisten doen alles om hun regering te laten zien hoe machtig en moedig ze zijn. Al maanden onderhandelt de Amerikaanse regering met premier Benjamin Netanyahu over een bouwstop in de nederzettingen. Zij wil zo het juiste klimaat scheppen voor het hervatten van onderhandelingen met de Palestijnen.

Maar Netanyahu weigert de bouw te staken, en in de Amerikaanse bemiddeling zit nauwelijks schot. President Barack Obama heeft dat donderdag nog eens gehoord in een tussenrapportage van zijn minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton. De Israëlische bevolking staat achter Netanyahu: tweederde is tevreden met zijn buitenlandse beleid, bleek vrijdag uit een peiling. Zijn partij Likud staat op zes zetels winst.

Nieuwe rekruten sluiten traditioneel hun basisopleiding af bij de Klaagmuur, in het bijzijn van hun familie. Het protest was beraamd voor dat symbolische moment: ook hun familieleden lieten plakkaten zien. ‘Onze kinderen zijn opgeroepen om te vechten tegen de vijand, niet tegen Joden’, zei een moeder tegen Israëlische media.

Op het soldatenspandoek stond: ‘Wij ontruimen Homesh niet.’ Kolonisten spelen al vier jaar kat-en-muis met het leger rond Homesh. Kolonisten keren er steeds terug om een geïmproviseerde buitenpost te bouwen. Van vicepremier Moshe Yaalon mag het gerust een echte nederzetting worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden