Israëlische militairen bestraft wegens beschieten Palestijns meisje

Het Israëlische leger heeft twee commandanten bestraft wier manschappen vorige maand in de Gazastrook per ongeluk een Palestijns meisje hebben beschoten....

AP

Het meisje, de 14-jarige Ghana Nabhine, raakte gewond toen soldaten haar opdracht gaven een schuilplaats van militanten binnen te gaan en de gezochten op te roepen naar buiten te komen. Toen zij binnen was veronderstelden andere soldaten dat zij een van de strijders was en schoten haar in de maag. Het incident vond half juli plaats in het vluchtelingenkamp Bureij. Het meisje werd naderhand in een Israëlisch ziekenhuis verpleegd en is inmiddels terug bij haar ouders.

Een van de officieren kreeg een reprimande en de andere werd uit zijn functie ontheven, zei het leger. De sancties tegen de commandanten zijn een eerste stap en er loopt nog een volledig onderzoek van de militaire politie, aldus een communiqué.

Een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie B'Tselem, Sarit Michaeli, riep op tot gerechtelijke vervolging van de betrokkenen. Michaeli noemde het zorgwekkend dat Palestijnse burgers nog altijd bij militaire operaties worden misbruikt.

Het Israëlische Hooggerechtshof verbood in 2005 het gebruik van Palestijnse burgers als menselijk schild en veroordeelde met name de praktijk om burgers in te zetten bij invallen en huiszoekingen. Het leger placht geregeld Palestijnse burgers te dwingen op deuren van huizen te kloppen waar strijders zich schuilhielden. De burgers moesten dan de strijders oproepen tot overgave.

Het leger rechtvaardigde de praktijk, de zogeheten 'burenprocedure', omdat die levens zou redden. Volgens mensenrechtenactivisten wordt de methode sinds het gerechtelijke verbod veel minder toegepast, maar is ze niet geheel uitgebannen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden