'Israëlische controle Westoever kost Palestijnse economie miljarden'

De Palestijnse economie loopt miljarden mis door de militaire controle van Israël over grote delen van de Westelijke Jordaanoever. Dat staat in een rapport dat de Wereldbank gisteren presenteerde. De Wereldbank stelt de schade op 3,4 miljard dollar (2,5 miljard euro), ofwel 35 procent van het nationaal product. Dat meldt The Guardian.

Israëlische soldaten stoppen Palestijnse boeren (archieffoto). Beeld epa

De Westelijke Jordaanoever is opgedeeld in drie regio's: Area A, B en C. Area C, met 61 procent veruit de grootste regio van de Westelijke Jordaanoever, wordt volledig gecontroleerd door Israël. Toegang van Palestijnen tot Area C is beperkt, evenals de bewegingsvrijheid van de 180.000 Palestijnen die in de regio wonen.

Volgens het rapport van de Wereldbank, 's werelds grootste instituut voor ontwikkelingssamenwerking, wordt de Palestijnse economie in Area C verlamd door de strenge Israëlische controle. 'Het opheffen van de restricties zou geheel nieuwe economische activiteiten doen opbloeien', meent Mariam Sherman van de Wereldbank, 'en de Palestijnse economie op het pad van duurzame groei zetten.'

Het rapport spreekt van een groot potentieel van Area C voor de Palestijnse economie. De regio is rijk aan grondstoffen en is een aaneengesloten gebied - in tegenstelling tot de Area's A en B, die uit vele losliggende gebiedjes bestaan. 'De wijze waarop Area C op dit moment bestuurd wordt, belet echter Palestijnse bedrijven in de regio te investeren', zo staat geschreven in het rapport.

Potentieel Area C berekend
In het onderzoek heeft de Wereldbank berekend dat, wanneer Israël de restricties zou verlichten, de Palestijnse economie zou groeien met 3,4 miljard dollar - 35 procent van het nationaal product.

Volgens het rapport zou de landbouw een enorme impuls krijgen als de Palestijnen meer toegang zouden krijgen tot de watervoorraad. Hoewel de Palestijnse boeren bijna 64 procent van de landbouwgrond in Area C bezitten, krijgen ze slechts 20 procent van het water, waardoor grote stukken grond niet geïrrigeerd kunnen worden. De Wereldbank schat dat deze onbenutte grond zo'n 704 miljoen dollar (517 miljoen euro) zou kunnen opleveren.

Toegang tot de Dode Zee zou de Palestijnen de mogelijkheid bieden mineralen te winnen evenals een toerismesector op te bouwen. Het zou volgens Wereldbank 1,05 miljard dollar (768 miljoen euro) kunnen opleveren.

Het rapport zegt verder dat economische sectoren als de mijnbouw, telecom en bouwindustrie zich sterk kunnen ontwikkelen indien Israël haar grip op de Palestijnen verzacht. 'De sleutel voor Palestijnse welvaart is het opheffen van de restricties', aldus het rapport van de Wereldbank.

De vredesonderhandelingen tussen de Israëliërs en de Palestijnen zijn sinds juli weer begonnen. Gisteren kwamen beide partijen bijeen in Jeruzalem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden