Israëlisch leger verhindert concert pianist Barenboim

Het Israëlische leger heeft het concert verhinderd dat Daniel Barenboim woensdag wilde geven in de Palestijnse stad Ramallah op de westelijke Jordaanoever....

Reuters

Barenboim is een van 's werelds toonaangevende dirigenten, maar daarnaast ook pianist. Hij was naar Ramallah gereisd voor een recital en een masterclass voor pianisten in de Ramallah Friends' Boys School, in een poging de dialoog tussen Palestijnen en Israëli weer op gang te brengen.

Volgens een Israëlische militaire woordvoerder was dat niet verantwoord wegens de gespannen situatie in het Palestijnse gebied, waar dinsdag slachtoffers werden begraven van de jongste geweldsuitbarstingen. De school staat naast de restanten van het politiebureau dat onlangs door Israëliërs werd beschoten.

Barenboim legde zich woensdag neer bij het verbod van de militaire autoriteiten, maar beschouwt zijn optreden als 'uitgesteld'. Hij zegt te wachten op een nieuwe gelegenheid. 'Israëlische burgers moeten weten dat het Palestijnse volk niet alleen bestaat uit lieden die zelfmoordaanslagen plegen, maar ook uit ontwikkelde mensen, muziekliefhebbers. Palestijnen moeten weten dat er ook zulke Israëli bestaan', vindt hij.

Israël belet zijn burgers gebieden binnen te gaan die onder Palestijns gezag staan. Barenboim is volgens het leger 'geen uitzondering, al is hij nog zo prominent'. De Palestijnse organisatoren van Barenboims bezoek melden dat ze door zullen gaan met hun pogingen de musicus naar Ramallah te halen. Volgens de vredesactivist Mustafa Barghouthi 'kan niets ons weerhouden een brug te slaan'.

De zestigjarige Barenboim, geboren in Argentinië, is van joodse afkomst. Hij verhuisde met zijn ouders op jonge leeftijd naar Israël, en maakte later vooral carrière in Europa en de VS. Hij is chefdirigent van het orkest van Chicago en de Berlijnse Staatskapelle, en maakte in het festival van Bayreuth furore als Wagnervertolker.

Deze zomer baarde hij opzien in Jeruzalem met een uitvoering van Wagners Tristan und Isolde tijdens het Israël Festival. Ook vroeg hij aan het publiek of het een toegift van Wagner wilde horen. Daarop volgde een emotionele discussie, maar het merendeel van het publiek beloonde Barenboim met een staande ovatie.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden