Israelisch leger doodt Palestijn op Westoever

Bij een incident in Hizme, even ten noorden van Jeruzalem, hebben Israëlische militairen drie Palestijnen neergeschoten; een van de drie is kort daarop aan zijn verwondingen bezweken....

AP; REUTER

AP, Reuter

HIZME

Volgens het Israëlische leger openden de militairen het vuur toen ze door Palestijnse dorpsbewoners werden aangevallen. Een van de twee gewonde Palestijnen vertelde dat hij de gewapende, Hebreeuws sprekende mannen die het dorp binnenkwamen had aangezien voor joodse kolonisten. Ooggetuigen zeiden dat de militairen in burger waren. Volgens de Israëlische tv waren het leden van de elitegroep voor geheime operaties Duvdevan (Kers).

Hizme ligt in een deel van de Westelijke Jordaanoever dat onder gemeenschappelijk Israëlisch-Palestijns toezicht staat. Daar was toch al sprake van oplopende spanningen, omdat de Israëlische regering vandaag toestemming wil verlenen voor de bouw van een joodse woonwijk in het Arabische Oost-Jeruzalem. Op een nu nog groene heuvel aan de rand van de stad zullen 6500 woningen verrijzen.

Met het oog daarop had premier Netanyahu de Palestijnen gisteren eerder op de dag opgeroepen niet met geweld te reageren op dit kabinetsbesluit. 'Wie wil dat het vredesproces doorgaat, zal begrijpen dat je met geweld niets bereikt', zei de premier.

Maar volgens een naaste medewerker van de Palestijnse leider Arafat is het juist Netanyahu die het vredesproces in gevaar brengt. 'Dit is een schending van het vredesakkoord en daarvoor zal hij de prijs moeten betalen', waarschuwde deze Palestijnse zegsman.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden