Israëliërs steunen Afrikaanse immigranten in overeenkomst met de VN

buitenlandredactie

In samenwerking met de VN gaat Israël duizenden Afrikaanse immigranten overbrengen naar westerse landen. Premier Benjamin Netanyahu sprak maandag over ruim 16 duizend Afrikanen die onder meer in Canada, Duitsland en Italië gehuisvest zullen worden. Of Nederland ook bereid is tot opvang, is niet bekend.

Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een van de wekelijkse kabinetsvergaderingen in Jeruzalem vlak na de demonstraties in Tel Aviv. Beeld ANP
Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens een van de wekelijkse kabinetsvergaderingen in Jeruzalem vlak na de demonstraties in Tel Aviv.Beeld ANP

Oorspronkelijk wilde Israël tienduizenden Afrikanen, merendeel Eritreërs en Soedanezen, deporteren naar andere Afrikaanse landen, Rwanda en Oeganda. Het plan stuitte in binnen- en buitenland op veel kritiek. In maandenlange, geheimgehouden onderhandelingen met de VN-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen heeft Israël een deal bereikt. Naast de herhuisvesting van immigranten in het Westen krijgen ongeveer achttienduizend van hen een tijdelijke verblijfsvergunning in Israël. De migranten leven veelal in kommervolle omstandigheden in arme buurten van Tel Aviv. Het is de bedoeling van de Israëlische autoriteiten hen te verspreiden over het land.

De Afrikanen zijn vooral in de jaren 2006-2012 naar Israël gekomen, na een gevaarlijke reis door de Sinaï-woestijn waar wetteloosheid heerst en jihadisten actief zijn. Ze werden door de Isräelische regering als economische migranten gezien, en hadden de bijnaam 'infiltranten'. De regering bouwde een muur aan de grens om de toestroom een halt toe te roepen.

De Israëlische regering probeerde hen met een premie van zo'n 30 duizend euro en een vliegticket ertoe te verleiden terug te keren naar Afrika. De meesten hadden daar geen belangstelling voor. Ze verwachtten in moeilijkheden te komen door het gebrek aan geldige papieren. De regeringen van Oeganda en Rwanda bleken ook niet happig op de komst van Afrikanen uit andere landen.

Netanyahu kreeg, hoogst ongebruikelijk, maandag lof toegezwaaid door de linkse oppositie. Die ging er prat op dat de humane overeenkomst met de VN het resultaat is van aanhoudende druk op de regering. Ook gingen Israëliërs de afgelopen maanden herhaaldelijk de straat op om hun steun te betuigen aan de Afrikanen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden