Israëliërs arresteren voorman van intifada

Israël heeft een van de belangrijkste leiders van de Palestijnse intifada gearresteerd. Marwan Barghouti, hoofd van de Fatah-Tanzim op de Westoever, werd in Ramallah opgepakt....

Van onze correspondent Ferry Biedermann

Sharon zei dat Barghouti nooit zou zijn gearresteerd als Israël was bezweken voor buitenlandse druk om zich al eerder terug te trekken. De Fatah-leider wordt door Israël beschuldigd van het organiseren van aanslagen.

De Al-Aqsa Martelaarsbrigades, die gelieerd zijn aan Fatah, dreigen hun aanslagen op te voeren in antwoord op de arrestatie van Barghouti. 'Als hem iets gebeurt, zullen we Sharon en (stafchef) Mofaz weten te bereiken', aldus een verklaring.

Een van de belangrijkste commandanten van de brigades, Nasser Aweis, is zondag opgepakt in de buurt van Nablus nadat eerder was gemeld dat hij bij een raketaanval was gedood. Israël zegt dat Barghouti ook een leider is van de brigades, maar dat wordt ontkend door Fatah en er bestaat grote onduidelijkheid over.

Premier Sharon zei in een CNN-interview dat Israël 'op de terugweg' is uit de onlangs herbezette gebieden. Alleen rond het kantoor van Yasser Arafat in Ramallah en in Bethlehem, waar het beleg van de Geboortekerk voortduurt, zullen de troepen niet weggaan. Sharon eist dat militanten in de kerk zich overgeven of voorgoed het land uitgaan. In Ramallah wil hij dat de verantwoordelijken voor de moord op minister Ze'evi worden uitgeleverd.

De Palestijnen hebben de voorwaarden verworpen. Onderhandelaar Saeb Erekat zei ook dat de Israëlische terugtrekking niet serieus is, omdat de steden afgegrendeld blijven en de Palestijnen niet kunnen reizen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell, heeft voorgesteld om een internationale vredesconferentie over het Midden-Oosten op ministersniveau te laten plaatshebben. Op die manier kan het Israëlische bezwaar tegen de deelname van Yasser Arafat worden omzeild.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden