Israëli's zien Saddam liever dood dan levend

Israëli's zullen opgelucht ademhalen als een militaire confrontatie tussen Irak en de VS uitblijft. Ze halen bange herinneringen op aan de Golfoorlog, toen Iraakse raketten op het land neerdaalden....

THEO KOELE

Van onze correspondent

TEL AVIV

De 'ordinaire Hitler', zoals een regeringswoordvoerder de Iraakse leider noemt, wordt naar veler opvatting te mild behandeld. Tandenknarsend zei zegsman David Bar-Ilan onlangs dat 'de democratische wereld zich altijd laat intimideren door dit soort dictators'.

Ook perscommentaren hebben de teneur: het moet maar eens gedaan zijn met die gevaarlijke gek in Bagdad. De Jeruzalem Post : 'Saddam moet vernietigd worden.' De krant verweet de VS met twee maten te meten. De Panamese drugsbaron Manuel Noriega, 'een moeder Teresa vergeleken bij Saddam', werd gepakt, terwijl de 'satanische' leider vrijuit gaat.

Er wordt betreurd dat de internationale strijdmacht in 1991 Saddam niet elimineerde. De VS zouden een grove beoordelingsfout hebben gemaakt door te gokken dat hij door officieren van zijn vernederde leger uit de weg zou worden geruimd.Gemakkelijk gezegd achteraf, maar de geallieerden hadden die klus zelf moeten klaren.

Volgens Israëlische waarnemers misten de VS nóg een kans om de wereld te verlossen van Saddam. In 1995 vluchtte een Iraakse topmilitair naar Jordanië waar hij onthulde dat Saddam de Golfoorlog wilde 'wreken' én de nodige wapens had. De VS namen de man, die aanbood te helpen, niet serieus. Hij keerde terug naar Irak en werd vermoord.

Israëlische regeringsfunctionarissen hebben gezegd dat ze een Iraakse aanval niet opnieuw onbeantwoord zullen laten. Tijdens de Golfoorlog onthield Israël zich onder druk van Washington van vergelding. De regering verzekert de burgers nu dat ze rustig kunnen gaan slapen. Een boodschap die wellicht iets te vaak is herhaald om nog geloofwaardig te zijn. In elk geval is de vraag naar de van overheidswege verstrekte gasmaskers de laatste dagen gestegen. Er is sprake van een tekort.

De geruststellende woorden kunnen mede worden verklaard door de verbetering van de Israëlische luchtafweer sinds 1991. Tijdens de Golfoorlog stond Israël machteloos tegenover de Scud-raketten die grote materiële schade veroorzaakten. Een topmilitair deed onlangs openhartig uit de doeken hoe men zich voorbereidt op aanvallen met conventionele wapens, maar ook met raketten met een chemische of biologische lading. Een legertijdschrift toonde piloten met gasmaskers.

De strijdkrachten concentreren zich echter niet op Irak, maar op buurland Syrië dat over honderden Scud-raketten zou beschikken. Ook wordt Iran gevreesd, dat zich met hulp van Rusland van raketten voorziet. Irak zou nog twintig tot dertig Scud-raketten hebben, maar slechts een of twee lanceerinstallaties.

De opbouw van de Israëlische luchtafweer gaat onverminderd door. Arrow-2-raketten van eigen makelij moeten eind 1998 operationeel zijn. Eerder in '98 begint de stationering van Amerikaanse F-15-gevechtvliegtuigen, die missies kunnen uitvoeren in Libië en Irak. Daarmee kunnen we onze vijanden verslaan, zei minister van Defensie Yitschak Mordechai.

Israël blijft in Saddams Irak een vijand zien, ook als de huidige crisis wordt bezworen. Onlangs meldde het blad Foreign Affairs dat de Israëlische geheime dienst, de Mossad, een plan om Saddam te vermoorden uit de kast heeft gehaald. Daarin was het teruggestopt na een mislukte 'generale repetitie' waarbij Israëlische militairen waren gedood.

Hoogst onzeker is of de Mossad tot actie overgaat, ondanks de Israëlische onvrede over het oneindig lijkende bewind van Saddam. De Mossad faalde onlangs bij een aanslag op een Hamas-leider in Jordanië. De Mossad - en daarmee Israël - kan zich niet opnieuw een fiasco veroorloven. Als het al niet lukt een nauwelijks beveiligde moslim-extremist in een bevriend buurland te doden, hoe moeilijk is het dan de immer door veiligheidstroepen omringde Saddam 'thuis' om het leven te brengen?

Theo Koelé

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden