Israël zoekt steun VS: niet-soeverein Palestina

TEL AVIV (ANP) - Israël hoopt op Amerikaanse steun voor de uitholling van een eventuele onafhankelijke Palestijnse staat. Dit meldde donderdag het Israëlische dagblad Haaretz.

Een dergelijke Palestijnse staat zou niet soeverein zijn, want Israël wil zelf de grenzen ervan onopvallend maar effectief blijven controleren. Het wil voorts een langdurige militaire aanwezigheid langs de Palestijnse oostgrens, langs de rivier de Jordaan.

Verder zou een Palestijnse staat geen leger mogen hebben en Israëlische (gevechts-)vliegtuigen moeten ongehinderd door het luchtruim van de gedemilitariseerde Palestijnse staat kunnen vliegen. De Israëlische regering wil ook garanties dat de Palestijnen straks niet moeilijk doen wanneer Israëlische troepen in noodgevallen door de Westelijke Jordaanoever willen trekken, berichtte Haaretz op gezag van bronnen in de Israëlische regering.

Onderhandelingen

Israël wil ook militair actief blijven op de Jordaanoever zolang de onderhandelingen met de Palestijnen duren. Nieuwe onderhandelingen begonnen op Amerikaans initiatief in december na een internationale conferentie bij Washington (Annapolis). Zij zouden eind dit jaar moeten leiden tot een Palestijnse staat.

Israël voert zoals gebruikelijk veiligheidsredenen aan als argument voor de voorstellen. Eerder bereikte de toenmalige Israëlische premier Barak met de regering van de toenmalige Amerikaanse president Bill Clinton overeenstemming over een reeks zaken met betrekking tot de veiligheid van Israël. Die legden ze de Palestijnen tijdens onderhandelingen samen voor. Die onderhandelingen mislukten in 2000 vooral door de in Palestijnse ogen onaanvaardbare eisen van Barak en Clinton. Maar de Israëlische controle over de Palestijnse grenzen en de Israëlische bases in de Vallei van de Jordaan waren daar nog niet bij.

De regering van premier Ehud Olmert hoopt president George Bush komende week te kunnen winnen voor deze voorstellen. Bush komt woensdag aan voor een bezoek van 48 uur aan de Israëlische regering en aan de Palestijnse Autoriteit.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden